Ministru german: Aderarea României la Schengen, de îndată ce vor fi îndeplinite criteriile necesare

Ministrul german al Afacerilor Europene, Werner Hoyer, a declarat marţi la Bucureşti că România va adera la Spaţiul Schengen de îndată ce vor fi îndeplinite criteriile necesare, el evitând însă să menţioneze o dată.

47 afișări
Imaginea articolului Ministru german: Aderarea României la Schengen, de îndată ce vor fi îndeplinite criteriile necesare

Ministru german: Aderarea României la Schengen, de îndată ce vor fi îndeplinite criteriile necesare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este de dorit şi realist să sperăm că România va adera în curând la Spaţiul Schengen. Criteriile sunt foarte clare. Ele trebuie îndeplinite şi, de îndată ce sunt îndeplinite, România poate adera. Nu aş menţiona o dată pentru că nu este o chestiune de calendar, ci este vorba despre a lucra la o listă de criterii", a declarat Werner Hoyer.

Întrebat despre o eventuală legătură între aderarea la Schengen şi MCV, Werner Hoyer a subliniat că în mod formal nu există o astfel de conexiune.

"Aş fi complet nepolitic dacă aş lăsa impresia că intrarea în Schengen, care este deja un pas foarte foarte substanţial, poate avea loc într-un moment în care lista de îndatoriri din Tratatul de integrare în UE, care include acest Mecanism, nu a fost rezolvată. Deci, noi urmărim cu mare atenţie ceea ce ne raportează Comisia pe această temă. Am avut un schimb de vederi pe această temă pentru că am sentimentul că în România multă lume nu crede că ceea ce este în raportul Comisiei este corect", a răspuns ministrul.

Hoyer a amintit că MCV a fost o condiţie pentru aderarea României la UE. "Deci, este un instrument de consolidare a încrederii. Folosiţi-l şi faceţi-l redundant", a spus el.

La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Bogdan Aurescu, a apreciat că aderarea la Spaţiul Schengen trebuie făcută fără nicio legătură cu alte dosare precum MCV sau problematica romă.

Totodată, oficialul român a ţinut să sublinieze că autorităţile române şi-au făcut datoria în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de aderare la Schengen, adăugând că România va fi pregătită pentru a deveni membră a spaţiului Schengen în martie 2011.

"Am prezentat stadiul în care se află pregătirile noastre în vederea aderării la Schengen. Evaluarea autorităţilor noastre este că noi, practic, ne-am făcut datoria şi cred că şi colegii noştri din MAE german sunt de acord că sunt îndeplinite criteriile Schengen. Vom fi gata la timp, în martie, să devenim membri ai Spaţiului Schengen", a spus Bogdan Aurescu.

"În ceea ce priveşte MCV, există deplina dorinţă din partea autorităţilor române de a îndeplini toate condiţiile şi de a face toate reformele necesare pentru eliminarea acestui mecanism cât mai curând cu putinţă", a adăugat secretarul de stat din MAE român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici