Ministrul Apărării se declară surprins de declaraţiile preşedintelui Iohannis: Face referire la Armata României în notă politică

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, se declară surprins de declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la înzestrarea Armatei, precizând că şeful statului foloseşte un mesaj destabilizator la adresa intereselor României şi face referire la Armata României în notă politică.

1063 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării se declară surprins de declaraţiile preşedintelui Iohannis: Face referire la Armata României în notă politică

Ministrul Apărării, replică pentru Klaus Iohannis: Face referire la Armata României în notă politică

"Mă surprind declaraţiile domnului Preşedinte referitoare la programele de înzestrare, prin simplul motiv că Strategia de Apărare a Ţării şi programele esenţiale de înzestrare au fost validate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi domnia sa, în calitate de comandant al forţelor armate şi preşedinte al CSAT, aşa cum prevede Constituţia, la articolul 92, este la curent cu stadiul fiecărui proiect în parte. Mai mult, liniile de mesaj ale domniei sale, deja binecunoscute dar din ce în ce mai greu de înţeles, sunt reiterate pe timpul unei dezbateri legate de poziţionarea Mării Negre în regiune şi acţiunile întreprinse de către #ArmataRomâniei pentru consolidarea Flancului Estic. Mă întreb, oarecum retoric, dacă acesta ar fi fost cadrul propice pentru lansarea a noi atacuri nejustificate asupra Guvernului României şi a uneia dintre instituţiile cu cea mai mare încredere în rândul românilor. În faţa a numeroşi invitaţi din ţările aliate, diplomaţi, reprezentanţi ai mediului academic internaţional, domnia sa foloseşte un mesaj destabilizator la adresa intereselor României şi face referire la Armata României în notă politică", a scris, pe Facebook, Gabriel Leş.

Ministrul Apărării aminteşte că tot preşedintele a considerat că România nu este pregătită pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

"Domnule Preşedinte, MApN înseamnă, înainte de toate, militarul român. Acel militar care luptă în teatrele de operaţii, umăr la umăr cu partenerii şi aliaţii noştri. Acel militar care lasă familia acasă, timp de şase luni, pentru a îndeplini misiunea încredinţată de ţară. Contribuţia naţională la creşterea credibilităţii aliate constă şi în alocarea unui nivel minim de două procente din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, în Guvernarea PSD, pentru cel puţin 10 ani. Ţara noastră alocă unul dintre cele mai mari procente la nivel aliat, 35% pentru achiziţiile de tehnică nouă, fapt ce va contribui în final la consolidarea statului României ca factor de stabilitate în Regiunea Mării Negre", mai transmite Gabriel Leş.

Ministrul susţine că Ministerul Apărării nu are nimic de ascuns.

"După o perioadă îndelungată de subfinanţare cronică a Armatei României, readucerea capabilităţilor la standarde moderne, care să ne asigure relevanţa militară în regiune, cere efort, pragmatism, viziune şi, da!, solidaritate din partea tuturor factorilor de decizie. Putem alege, evident, să fim parte a soluţiilor sau, dimpotrivă, a problemelor. Vă asigur că, în ceea ce ne priveşte, atât la nivelul echipei de conducere a MApN, cât şi al întregului Guvern, facem tot ceea ce ne permite legea pentru a pune, cât mai rapid posibil, la dispoziţia militarilor noştri, echipamentele moderne de care au nevoie pentru a asigura securitatea acestei ţări. Continui să cred că dialogul este esenţial. Dialogul prin mesaje publice poate asigura efemere câştiguri în planul imaginii, dar nu va contribui semnificativ la rezolvarea problemelor care cer o abordare eficientă, pragmatică şi în cadrul legii", conchide Gabriel Leş.

Reacţia ministrului vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat, miercuri, Guvernul şi MApN, în cadrul unei conferinţe privind flancul Estic al NATO, să acţioneze mai eficient în privinţa achiziţiilor strategice la care s-a angajat România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici