Ministrul Apărării: Stabilitatea Balcanilor de Vest reprezintă un obiectiv strategic al României

Stabilitatea Balcanilor de Vest reprezintă un obiectiv strategic al României, care susţine puternic aspiraţiile europene ale ţărilor din această regiune, a spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în cadrul vizitei oficiale în Macedonia de Nord.

146 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării: Stabilitatea Balcanilor de Vest reprezintă un obiectiv strategic al României

Ministrul Apărării: Stabilitatea Balcanilor de Vest reprezintă un obiectiv strategic al României

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, marţi, o vizită oficială în Macedonia de Nord, la invitaţia omologului său, Slavjanka Petrovska. În cadrul vizitei oficiale efectuate la Skopje, oficialul român a fost primit şi de preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.

În cadrul vizitei, s-a trecut în revistă stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale, în context regional, în cadrul Procesul reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), cât şi multilateral, în cadrul NATO, dar şi pentru a avea un schimb de idei privind securitatea din regiunea Mării Neagre şi cea a Balcanilor de Vest.

Astfel, au fost evidenţiate repere ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, precum importanţa dezvoltării dialogului politico-militar, a instruirii în comun sau iniţierea colaborării în domeniile educaţiei militare şi Forţelor pentru Operaţii Speciale.

În context NATO, ministrul român Angel Tîlvăr a evidenţiat angajamentul aliaţilor pentru implementarea măsurilor aliate de descurajare şi apărare de pe teritoriul României şi a subliniat ca reper important Summit-ul de la Vilnius din vara acestui an. El a mulţumit, în acest sens, pentru contribuţia Macedoniei de Nord cu un pluton de infanterie la Brigada Multinaţională de Sud-Est din România, care reprezintă un semnal puternic al solidarităţii aliate. A fost subliniată, de asemenea, implicarea activă a României în eforturile UE dedicate partenerilor estici şi celor din Balcanii de Vest.

„Regiunea Balcanilor de Vest este de o importanţă majoră pentru România, iar menţinerea stabilităţii acestei zone reprezintă unul dintre obiectivele noastre strategice. Stabilitatea statelor din această regiune este fundamentală pentru securitatea Europei şi, implicit, pentru postura colectiva a NATO de descurajare şi apărare. În acelaşi timp, România susţine puternic atingerea aspiraţiilor europene pentru ţările din Balcanii de Vest“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Cei doi miniştri au agreat necesitatea menţinerii unui dialog bilateral constant atât la nivel înalt, cât şi la nivel de experţi, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor asumate atât în context bilateral, cât şi multinaţional. În acest sens, s-a relevat utilitatea formatului de consultări bilaterale politico-militare, planificate a se desfăşura în anul curent, în vederea unor discuţii aplicate privind cooperarea bilaterală.

Ministrul Tîlvăr a reiterat implicarea deplină a României în susţinerea poporului ucrainean şi a evidenţiat importanţa continuării sprijinului internaţional oferit acestei ţări.

Oficialul român a subliniat importanţa care trebuie acordată Republicii Moldova în consolidarea rezilienţei şi managementul crizelor, dar şi celorlalte state din regiune, vulnerabile în faţa ameninţărilor Federaţiei Ruse.

Ministrul apărării naţionale a adresat mulţumiri părţii nord-macedonene pentru participarea ministrului adjunct al apărării, Tiron Jajaga, la prima ediţie a evenimentului Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaţionale Crimeea, co-organizat la Bucureşti, în data de 13 aprilie, de România şi Ucraina.

În context regional, ministrul Tîlvăr a evidenţiat importanţa pe care ţara noastră o acordă iniţiativei regionale Procesul reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence – SEDM Ministerial), 2023 fiind un an important pentru România, prin preluarea preşedinţiei rotative a formatului timp de doi ani.

„Ne dorim ca pe timpul preşedinţiei exercitate de România să valorificăm potenţialul extraordinar al acestui format de cooperare regională. Sprijinim procesul de adaptare a proiectelor SEDM la mediul de securitate regională şi globală în continuă schimbare, în vederea punerii accentului pe abordări eficiente şi pragmatice, cu valoare adăugată pentru statele participante“, a evidenţiat ministrul Tîlvăr.

În final, cei doi interlocutori au agreat consolidarea cooperării în plan bilateral, cât şi în cadrul SEDM. SEDM este o iniţiativă regională ce contribuie la menţinerea păcii şi la întărirea relaţiilor de bună vecinătate şi de strânsă cooperare între statele din Europa de Sud-Est, prin oferirea unei platforme de dialog politico-militar şi implicarea în proiecte cu aplicabilitate practică în domeniul securităţii şi stabilităţii regionale. Din Procesul Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina, iar Republica Moldova are statut de observator.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici