Ministrul Energiei îi cere lui Nicuşor Dan să urgenteze fuziunea Elcen - Termoenergetica

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere primarului general, Nicuşor Dan, să introducă de urgenţă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General fuziunea Elcen - Termoenergetica.

100 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei îi cere lui Nicuşor Dan să urgenteze fuziunea Elcen - Termoenergetica

Ministrul Energiei îi cere lui Nicuşor Dan să urgenteze fuziunea Elcen - Termoenergetica

Sebastian Burduja îi solicită în mod imperativ primarului Nicuşor Dan să suplimenteze ordinea de zi a şedinţei Consiliului General de joi, 29 februarie, cu un punct în care să se prevadă aprobarea de principiu din partea CGMB a fuziunii Elcen - Termoenergetica.

Memorandumul de guvern este adoptat de la sfârşitul lunii trecute, iar în termen de 15 zile de la adoptare Ministerul Energiei a solicitat primarului general acordul de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Bucureşti.

Potrivit ministrului Energiei, fuziunea este soluţia care va rezolva problema încălzirii şi a apei calde în Bucureşti. Beneficiile includ planificarea şi execuţia integrată a investiţiilor, reducerea semnificativă a costurilor, rezolvarea problemei datoriilor între cele două companii.

„Aşa cum demonstrează exemplele de succes din ţară, doar sistemele centralizate, integrate de termoficare, pot deveni funcţionale”, spun reprezentanţii Ministerului Energiei.

„Am adoptat la nivel de guvern memorandumul privind sistemul integrat de termoficare, având la bază opiniile tuturor experţilor care arată că este singura soluţia durabilă pentru rezolvarea problemei lipsei căldurii şi apei calde pentru Bucureşti. Îi atrag atenţia primarului general Nicuşor Dan că memorandumul are termene imperative, care trebuie respectate. Una dintre obligaţiile prevăzute de actul guvernamental este ca administraţia locală să îşi dea acordul pentru fuziunea Elcen - Termoenergetica. Îi solicit public primarului general să lase campania electorală, măcar câteva minute, şi să includă pe ordinea de zi a Consiliului General proiectul de hotărâre necesar pentru realizarea sistemului centralizat de termoficare. Lipsa apei calde şi a căldurii este una dintre cele mai mari probleme ale bucureştenilor şi este inacceptabil să fie pur şi simplu ignorată de Nicuşor Dan. Sau, dacă nu doreşte fuziunea, dacă nu doreşte rezolvarea acestei probleme, să justifice public această opţiune”, cere Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

De asemenea, Burduja îi cere lui Dan „să nu mai tragă de timp, aşa cum face de obicei”, şi să pună pe ordinea de zi a Consiliului General acest subiect „esenţial pentru viitorul bucureştenilor”.

„Bucureştenii nu mai au timp să aştepte. Reamintesc că primăria generală are o datorie curentă de peste 800 de milioane de lei către Elcen, un subiect despre care i-am scris lui Nicuşor Dan acum 8 luni de zile şi nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Este o sumă enormă şi, în mod inexplicabil, nu se regăseşte în proiectul de buget propus de Nicuşor Dan pentru acest an”, a mai spus Burduja

Memorandumul cu tema: „Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) cu energie termică integrat (producerera, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice) în municipiul Bucureşti, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile” are drept scop demararea demersurilor necesare în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem centralizat (SACET) în municipiul Bucuresti, prin fuziunea dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti SA („Elcen”) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. („CMTEB”). A fost adoptat pe 31 ianuarie 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici