Ministrul Mediului anunţă sancţiuni din cauza poluării după ce aerul din Bucureşti a fost comparat cu cel din Sydney, după incendii

Ministrul Mediului Costel Alexe a anunţat, luni, că aerul din Bucureşti şi oraşele mari este din ce în ce mai poluat şi că vor exista săptămânal verificări în teren, iar autorităţile publice responsabile vor fi sancţionate.

2247 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului anunţă sancţiuni din cauza poluării după ce aerul din Bucureşti a fost comparat cu cel din Sydney, după incendii

Sursa FOTO: Profimedia Images

„Am venit astăzi într-o vizită de lucru în teren, în urma informaţiilor alarmante apărute în presă privind acest număr de depăşiri record în ceea ce înseamnă poluarea aerului în Bucureşti. Aceste depăşiri alarmante există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an şi evident că trebuie să înţeleagă toate administraţiile publice din România că trebuie să îşi implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului. În situaţia Bucureştiului care după cum ştiţi şi dumneavoastră este în procedura de contencios în relaţia cu Comisia şi nu mai putem face absolut nimic decât să aşteptăm sentinţa. În momentul de faţă, mai niciuna dintre măsurile prinse în plan, nu a fost implementată. Pentru că dacă am fi avut aceste măsuri implementate, am fi avut, aşa cum este firesc, ţinte mult mai mici decât aceste depăşiri”, a spus ministrului Mediului.

Costel Alexe a anunţat că oraşele mari vor fi verificate săptămânal în privinţa calităţii aerului, iar autorităţile publice responsabile vor fi sancţionate pentru orice abatere.

„Eu ca ministru şi noi cei de la minister transmitem foarte clar tuturor autorităţilor publice din România, bună prietenie, care a fost până acum, nu are cum să mai existe, pentru că eu personal nu pot să îmi bat joc de sănătatea românilor. Iar săptămânal, îi anunţ pe toţi cei trei primari din Bucureşti, Iaşi şi Braşov şi tuturor celorlalte oraşe din România, autorităţile din subordinea Ministerului Mediului, că vorbim de ANFM, de Gărzile de Mediu, vor fi în teren, astfel încât vor sancţiona orice abatere pe care o transmitem şi vor fi luate măsurile necesare”, a subliniat Alexe.

El a subliniat că în 2018 analizele privind calitatea aerului au arătat că în 70 de cazuri au fost depăşite limitele.

„În 2013, vreau să menţionez, că la această staţie, au fost înregistrate 24 de zile cu depăşiri, pentru ca în 2018 să avem 70. Din păcate vreau să subliniez faptul că de la an la an, sunt mai mari depăşirile decât ar trebui. Imaginaţi-va că această staţie, în decursul săptămânii viitoare sau peste două săptămâni, când vom reuşi să punem toate datele cap la cap, să ieşim cu statistică, sunt şanse foarte mari că depăşirile din 2019 să fie mai mari că cele din 2018. De cele mai multe ori, se arată cu degetul spre Ministerul Mediului că fiind cel care ar trebui să rezolve problema sau problematica poluării în România. Nu este mai fals de atât, fals. Nu Ministerul Mediului este cel care poate controla poluarea într-o capitală”, a explicat ministrului.

Alexe a susţinut că este nevoie de o modernizare privind transportul public în comun în marile oraşe, precum Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

„Ministerul Mediului, prin planurile privind calitatea şi managementul aerului, nu face altceva decât să aprobe nişte măsuri, să informeze primăriile despre aceste depăşiri, că ele să ia măsuri. În momentul de faţă, nu avem în Bucureşti o centură aşa cum ar trebui, astfel încât tot traficul să nu tranziteze tot centrul Bucureştiului. Imaginaţi-vă că şi la staţia de aici şi cea de pe Mihai Bravu, avem depăşiri record, de la an la an. Nu avem în momentul de faţă un transport public electrificat. Am avut prin Ministerul Mediului şi am făcut acest lucru pentru UAT-urile din România o măsură dedicată celor trei oraşe aflate în procedura de infrigement – Bucureşti, Braşov şi Iaşi- astfel încât să îşi modernizeze transportul public în comun. Din păcate doar Bucureştiul şi Braşovul au reuşit să acceseze aceste fonduri.”, a conchis acesta.

Precizările vin după ce consilierul general USR, Octavian Berceanu, a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că măsurătorile parametrilor calităţii aerului respirat din Sydney şi Bucureşti au valori comparabile.

Octavian Berceanu îşi bazează afirmaţiile pe datele furnizate de mai multe reţele independente de măsurare a calităţii aerului. Datele analizate de el sunt publicate în timp real pe mai multe site-uri naţionale şi internaţionale. El a observat că suspensiile de particule PM10 / PM2.5 din Sydney şi Bucureşti sunt similare. Poluarea cu PM10 este de 161 ug/m3, în Capitală, iar în oraşul comparat ajunge la 169 ug/m3.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici