Ministrul Muncii: Ordonanţa privind salarizarea, în dezbatere la mijlocul lui mai. Nu ne concentrăm pe sporuri

Ordonanţa de urgenţă care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusă în dezbatere publică la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de bază, nu pe sporuri şi indemnizaţii, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, vineri, după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit.

1473 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii: Ordonanţa privind salarizarea, în dezbatere la mijlocul lui mai. Nu ne concentrăm pe sporuri

Ministrul Muncii: Ordonanţa privind salarizarea, în dezbatere la mijlocul lui mai. Nu ne concentrăm pe sporuri

Ministrul a explicat că ordonanţa trebuie să aibă la bază principiul solidarităţii şi principiul neutralităţii între familiile ocupaţionale şi că noua abordare se va concentra pe salariile de bază şi nu pe sporuri şi indemnizaţii.

"Discutăm de o sumă care nu ar putea să rezolve toate inechităţile din sistem şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru. Este un proces în care nu va fi posibil ca toată lumea să fie mulţumită. Şi atunci, se pune problema, cu aceste resurse puţine pe care le avem, ce putem să facem? Şi avem opţiunea să încercăm să cârpim pe ici, pe colo toată grila de salarizare, cum a fost încercat deja şi nu am avut un mare succes, sau avem opţiunea să ne concentrăm resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele", a argumentat Pîslaru.

Propunerea principială a Guvernului, în accepţiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare "în sus", în limita resurselor bugetare existente, care să permită o minimă reglare a piramidei salariale.

"Se pune întrebarea: <<Da, dar acest lucru ar însemna o translatare a unei comasări din zona de bază, un pic mai sus, pentru că cei care au salarii mai mici vor prinde din urmă pe cei care au salarii ceva mai mari>>. Dar nu este o problemă de capra vecinului aici, problema este mult mai profundă, problemă este de demnitate şi de decenţă. Noi discutăm de o administraţie publică a unui stat membru al UE în care ai oameni care câştigă salarii nete de sub 1.000 de lei. Acest lucru nu este de acceptat şi de aceea avem o datorie morală şi de demnitate în sistemul public de a ne uita la cei mai afectaţi", a spus Pîslaru.

Ministrul a adăugat că nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci şi de salariaţii cu funcţii superioare care sunt la începutul carierei şi abia intră în sistemul bugetar, care trebuie să fie "cât de cât motivaţi".

El consideră că restul inechităţilor vor putea fi soluţionate prin noua Lege a salarizării bugetare care va urma ordonanţa de urgenţă a cărei efecte ar putea să se materializeze în salarii mărite pentru unele categorii de bugetari în august sau septembrie.

Un al doilea principiu evocat a fost cel al neutralităţii în tratarea familiilor ocupaţionale.

"În România de azi, în care încercăm să considerăm că am ajuns la o maturitate atât legată de dezvoltarea noastră ca societate, dar şi un nivel de coeziune cât de cât care să ne permită să ne dezvoltăm competitiv în UE (...), vom începe să ajungem la dezbinare între familiile ocupaţionale, adică profesorii să spună că ei sunt mai importanţi decât doctorii, doctorii mai importanţi decât magistraţii, magistraţii mai importanţi decât armata, armata mai importantă decât administraţia publică, nu vom ajunge nicăieri", a detaliat ministrul Muncii.

El a mai anunţat că de luni se va lucra împreună cu partenerii sociali pe proiectul ordonanţei de urgenţă, iar pe15 mai documentul va fi pus în dezbatere în publică.

"Cred că faptul că în loc să lucrăm separat şi să ne auzim pe surse, pe aici, pe colo, vom avea începând de luni un dialog împreună, vom lucra efectiv cot la cot cu experţii pe care partenerii sociali îi vor da, cu experţii guvernamentali şi vom încerca să ajungem în aceste trei săptămâni propuse la un proiect care să aibă într-adevăr acceptabilitatea unei majorităţi, acest lucru este important", a conchis Pîslaru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici