Mircea Geoană analizează mişcările Rusiei: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios, a declarat duminică secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, la Antena 3, în contextul mobilizării de forţe militare ruse la graniţa cu Ucraina.

8452 afișări
Imaginea articolului Mircea Geoană analizează mişcările Rusiei: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

Sursa foto: Mediafaxfoto

„Am mai avut în luna iunie, anul acesta, o mobilizare poate similară ca număr de trupe”, a spus Mircea Geoană. „Dar avem elemente pe care nu le pot comunica public, pentru că sunt mai sensibile, care ne fac să credem că de această dată este vorba de ceva poate şi mai serios. Spun poate pentru că nu există astăzi niciun indiciu clar despre intenţia reală pe care Federaţia Rusă, preşedintele Putin, care ia decizia în ultimă instanţă, le-ar avea în vedere. Este posibil să fie o variantă de a pune o presiune masivă asupra Ucrainei şi indirect asupra Occidentului, poate să fie o formulă hibridă, poate să fie ceea ce am văzut în 2014, o incursiune militară de o anvergură mai mică sau mai mare pe teritoriul suveraan al unui stat”.

Mesajul NATO pentru Federaţia Rusă este dezescaladare, transparenţă şi revenire la dialog, a spus Geoană, care a precizat că Rusia refuză dialogul, oferind exemplul celor patru invitaţii pe care el le-a formulat şi care nu au fost acceptate de partea rusă.

Mircea Geoană spune că Rusia ar putea plăti, în cazul unei agresiuni, un preţ economic şi financiar şi nu unul militar.

Secretarul general adjunct al NATO a amintit de discuţia telefonică pe care preşedintele american Joe Bien o va avea marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu privire la activităţile militare ruse la graniţa cu Ucraina. Alte subiecte sunt stabilitatea strategică, problemele cibernetice şi regionale. În spaţiul cibernetic are loc, spune Geoană, o confruntare permanentă, atacuri dintre care unele sunt girate de unele state, altele sunt efectuate de grupuri tolerate în Rusia.

În context, Mircea Geoană a precizat că scutul aerian de la Deveselu este o structură pur defensivă, şi că Rusia, care se declară ameninţată de rachetele din România, a desfăşurat de la Marea Barents la Marea Neagră sisteme de rachete de ultimă generaţie.

Se crede că peste 94.000 de soldaţi ruşi sunt masaţi în apropierea graniţelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară pe scară largă la sfârşitul lunii ianuarie, citând rapoarte ale serviciilor de informaţii. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.

Preşedintele american a declarat recent că el şi consilierii săi pregătesc un set cuprinzător de iniţiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a oferit mai multe detalii, dar administraţia a discutat despre parteneriatul cu aliaţii europeni pentru a impune mai multe sancţiuni Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Stockholm, la începutul acestei săptămâni, că Statele Unite şi aliaţii săi europeni vor impune "costuri şi consecinţe severe Rusiei dacă aceasta va întreprinde noi acţiuni agresive împotriva Ucrainei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici