Mitrea enumeră, pe blog, "greşelile făcute de Geoană&co în anul electoral 2009"

Senatorul PSD Miron Mitrea afirmă, într-o postare pe blog, că alegerile prezidenţiale din 2009 au fost pierdute din cauza "a cel puţin 12 greşeli mari făcute de Geoană & co", printre acestea menţionând modul în care PSD a fost scos de la guvernare, vizita candidatului la Timişoara sau la S.O.Vântu.

77 afișări
Imaginea articolului Mitrea enumeră, pe blog, "greşelile făcute de Geoană&co în anul electoral 2009"

Mitrea enumeră, pe blog, "greşelile făcute de Geoană&co în anul electoral 2009" (Imagine: Mediafax Foto)

Într-o postare de marţi pe blogul său, intitulată "Greşelile făcute de Geoană&co în anul electoral 2009", Mitrea spune că "este vremea analizelor" şi că membrii PSD din teritoriu, "care s-au bătut cum au ştiut ei mai bine ca să-l scoată pe Mircea Geoană preşedinte", merită nişte explicaţii, "clare şi la obiect", ca să înţeleagă de ce, totuşi, s-au pierdut alegerile şi de ce PSD trebuie să mai stea încă nu se ştie câţi ani în opoziţie.

"PSD este un partid serios şi mult prea important ca să înghită explicaţii de genul «am pierdut din cauza flăcării violete». Sau «am pierdut din cauza fraudării alegerilor, a norocului chior al lui Traian Băsescu, a buletinului meteo, a modului în care s-au aliniat planetele în seara dezbaterii finale şi a textelor de pe blogul lui Miron Mitrea». Acestea sunt justificările hrebenciucilor. Nu analiza lucidă a înfrângerii", susţine Mitrea.

El mai spune că membrii PSD din teritoriu trebuie să ştie unde s-a greşit şi ce se va întâmpla cu acest partid în continuare. "Ei trebuie să ştie că nu suntem un partid de rangul doi, ci un partid puternic, care s-a manifestat ca un partid de rangul doi din cauza unei conduceri incompetente. Ei trebuie să ştie că măsura puterii PSD o dau ei, membrii şi simpatizanţii din teritoriu, şi nu Mircea Geoană şi echipa lui", continuă Mitrea.

El consideră că Mircea Geoană a pierdut alegerile "pe care el spune că le-a câştigat" din cauza a cel puţin douăsprezece greşeli mari făcute de Geoană & co pe parcursul unui an de zile, pe care le menţionează, în ordine cronologică.

Miron Mitrea susţine că Geoană şi echipa lui au greşit când, la negocierile cu PDL pentru formarea guvernului, au refuzat Ministerul de Finanţe. "România ar fi avut de câştigat dacă, într-un an de criză, l-ar fi avut pe Mihai Tănăsescu şef la finanţe. Iar imaginea PSD de partid responsabil şi de partid al profesioniştilor s-ar fi consolidat", opinează el.

Potrivit senatorului, "Geoana & co au greşit când s-au încăpăţânat să ia Ministerul de Interne". El apreciază că dorinţa expresă a "hrebenciucilor" de a controla neapărat "doi ş'un sfert", serviciul secret al Internelor, a dus la schimbarea, într-un interval foarte scurt, a doi miniştri de interne, iar scandalul iscat de aceste schimbări a aruncat asupra PSD imaginea de partid neserios, mânat de interese obscure şi nu de dorinţa de a guverna în folosul cetăţenilor.

Modul "nedemocratic şi discreţionar în care Geoană si echipa lui au împărţit funcţii şi au impus oameni la conducerea unor filiale din ţară" este o altă "greşeală majoră" menţionată de Mitrea. În opinia sa, respectivele decizii au mărit neîncrederea celor din teritoriu în justeţea hotărârilor luate la centru şi au sporit teama şi nemulţumirea în mai multe organizaţii. "La acestea se adaugă modul abuziv în care Geoană & co. au decis excluderea unor oameni din PSD", adaugă el.

Miron Mitrea este de părere că Geoană şi echipa lui au greşit prin felul în care au scos PSD de la guvernare. "Deoarece totul a pornit de la demiterea lui Dan Nica din fruntea Ministerului de Interne, mulţi oameni au înţeles că partidul se cramponează de un om şi de o funcţie. Şi asta chiar dacă PSD avea dreptate. Decizia corectă era să plecăm din guvern mai devreme, când acesta îşi asumase răspunderea pe nişte legi capitale pentru o bună parte dintre alegători, cum au fost legea salarizării unice şi legile educaţiei. Atunci s-a amânat ieşirea de la guvernare, pentru că hrebenciucilor le era foarte greu să renunţe la «doi ş-un sfert»", mai scie el.

Geoană şi echipa lui au greşit axându-şi campania preelectorală pe o singură idee: atacarea lui Traian Băsescu, consideră Mitrea. În opinia sa, nu s-a vorbit nimic despre soluţia Geoană. "Ideea câştigatoare, cea cu Johannis premier, a venit, până la urmă, de la PNL. Dar faptul că soluţia minune n-am găsit-o noi, a făcut că Geoană & co. să se comporte în permanenţă îndatoritor faţă de liberali. Nu PSD a fost perceput că motor al coaliţiei, ci PNL. Aşa cum Crin Antonescu a fost motorul în campania lui Mircea Geoană. Numai mobilizarea pesediştilor din teritoriu în turul întâi a făcut că Geoană să ajungă în finală cu Băsescu", opinează senatorul.

De asemenea, Mitrea consideră că "Geoană & co au greşit folosind-ul cu obstinaţie pe Marian Vanghelie că portavoce a partidului", deşi liderul PSD ştia încă de la alegerile locale că "primarul de la cinci" nu se bucură de simpatie nici măcar în rândul majorităţii organizaţiilor PSD, darămite în rândul alegătorilor din toată ţara.

Mircea Geoană a greşit numindu-l pe Viorel Hrebenciuc şef al campaniei pentru prezidenţiale, mai este de părere Mitrea. "Nicio idee câştigătoare n-a avut Hrebenciuc, s-a ţinut de veşnicele lui combinaţii (vezi dezbaterea candidaţilor din turul întâi, când a reuşit să-i coalizeze împotriva lui Geoană pe Băsescu, Antonescu şi Oprescu). În plus, nici flacără violetă n-a ţinut cu el", comentează el.

"Geoană & co. au greşit grav prin faptul că au pierdut controlul propriei campanii electorale", mai scrie pe blor senatorul PSD. În opinia sa, cel mai bun exemplu în acest sens este folosirea filmuleţului cu Băsescu lovind un copil. "Felul în care a fost lansat filmuleţul (l-a anunţat Dinu Patriciu), repetarea lui până la saturaţie, dubiile legate de autenticitatea lui au făcut să aibă un efect contrar celui scontat. Confruntarea a fost mutată în zonă emoţională, unde Traian Băsescu era specialist. Prea mulţi şefi-sfătuitori sau sfătuitori-şefi a avut Mircea Geoană. Din dorinţa fiecăruia dintre ei de a fi el cel care îi da lovitură mortală lui Băsescu, s-au călcat efectiv pe picioare", adaugă el.

În opinia sa, vizita de la Timişoara este prima dintre greşelile fatale ale lui Mircea Geoană din ultima săptămâna a campaniei pentru turul doi. "Nu poţi să te duci la Timişoara, într-un loc simbolic al Revoluţiei Române, fără să iei în calcul că intri într-o zonă extrem de sensibilă la legăturile unora dintre liderii noştri cu trecutul. Rezultatul? Am reuşit să-i enervăm pe mulţi dintre alegătorii tradiţionali ai dreptei care hotărâseră să nu iasă la vot şi să-i mobilizăm în favoarea lui Băsescu", este părerea lui Mitrea.

A doua greşeală fatală a lui Mircea Geoană din ultima săptămâna de campanie a fost vizita nocturnă la Sorin Ovidiu Vantu, continuă senatorul. "Cum poţi să faci aşa o greşeală când ştii că tema favorită a lui Traian Băsescu este legătura ta cu «mogulii»? Când ştii că Băsescu se străduieşte să demonstreze că eşti subordonat «mogulilor», tu te duci în miez de noapte la unul dintre ei acasă. Cum poţi să-i furnizezi asemenea muniţie contracandidatului tău? Nu poţi să fii şef de partid, politician care vrea să devină şeful statului şi să faci astfel de gafe", se întreabă el.

Mitrea menţionează că a treia greşeală fatală din ultima săptămâna de campanie a fost hotărârea lui Geoană şi a echipei sale de a participă la o singură dezbatere cu Băsescu. În opinia sa, această decizie a făcut ca toată atenţia publicului să se concentreze pe confruntarea unică dintre cei doi candidaţi. "Tot ce s-a spus acolo a căpătat importantă sporită. Şi asta chiar dacă şi un începător într-ale campaniei electorale ştia că Traian Băsescu este mai bun la confruntările directe. Fiind singura dezbatere, Mircea Geoană nu a mai putut să recupereze", scrie el.

A patra "greşeală fatală" din ultima săptămână de campanie a fost prestaţia slabă a lui Mircea Geoană de la dezbaterea finală. "Ştiind că era singură confruntare, candidatul Geoană trebuia să fie mult mai bine pregătit pentru a specula slăbiciunile lui Băsescu şi pentru a face faţă atacurilor acestuia. Mircea Geoană trebuia să fie mai stăpân pe el, ţinând cont că intră în avantaj în dezbatere şi avea două şanse din trei: fie să câştige confruntarea cu Traian Băsescu, fie să fie egal cu el", conchide senatorul PSD.

Pe de altă parte, Miron Mitrea a răspuns în această postare pe blolg acuzaţiei aduse de lideri ai PSD că nu s-a implicat în campania electorală din 2009.

"Cum să mă implic dacă, imediat după ce am câştigat alegerile locale şi parlamentale din 2008, Geoană & co. m-au trimis la odihnă? Ce voiaţi să fac, să sparg uşă biroului în care se adunau Hrebenciuc şi echipa? Lui Mircea Geoană i-am spus pe tot parcursul anului 2009 care cred eu că sunt soluţiile bune pentru partid. I-am spus-o ori de câte ori l-am prins la şedintele de grup de la Senat, de faţă cu toţi senatorii partidului. A, că el n-a vrut să ţină cont de sfaturile mele, că a crezut mai mult în flacără violetă a lui Hrebenciuc, este decizia lui de mare bărbat politic", scrie el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici