BREAKING NEWS   Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Cîţu a fost demis cu 281 de voturi

  • Guvenul Ciţu a picat prin moţiune de cenzură
  • 281 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură a PSD
  • În plen au fost prezenţi 379 senatori şi deputaţi. Pentru demiterea guvernului erau necesare 234 de voturi.
  • Marcel Ciolacu: Guvernul Cîţu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor”
  • Dacian Cioloş: „Drum bun, domnule Cîţu! O ţară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră şi iată că, astăzi, demiterea a avut loc"
33974 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Cîţu a fost demis cu 281 de voturi

Şedinţa în care se votează moţiunea de cenzură a început. SURSE. Guvernul Cîţu a căzut

În acest moment, Guvernul demis poate să îndeplinească doar actele necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la învestirea unui nou Guvern. Ce urmează?

Variantele lui Dacian Cioloş: USR PLUS nu exclude să treacă în Opoziţie

Cioloş spune că, după ce moţiunea a trecut şi Florin Cîţu ca premier devine istorie, USR PLUS are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL dacă liberalii îşi vor dori acest lucru şi sunt în măsură să facă o altă propunere de premier decât Florin Cîţu...

UPDATE: 281 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură a PSD

„Guvernul Cîţu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

El a postat şi o magine cu mesajul „Cîţu a fost demis! Am promis, am votat, l-am zburat”.

Un premier care avea toată puterea şi susţinerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un război politic, pentru că nu a reuşit să înţeleagă şi să respecte programul de guvernare şi partenerul de care avea nevoie”, îl caracterizează Dacian Cioloş pe Florin Cîţu. 

„Drum bun, domnule Cîţu! O ţară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră şi iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîţu să se încheie cât mai repede. Pe cetăţeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei şi nu la putere, de dragul puterii. Oamenii se luptă azi cu scumpiri, pandemie, un sistem sanitar ajuns la limită, nesiguranţa cu privire la rămânerea şcolilor deschise. Toată lumea ştie că avem o problemă sistemică, că încrederea în stat a ajuns la cote minime, iar situaţia este absolut dramatică. Regretabil, această criză a fost provocată şi escaladată de domnul Cîţu, care, pentru a câştiga puterea în partid, a sacrificat o coaliţie funcţională”, scrie Dacian Cioloş pe Facebook.

UPDATE: Kafka, motiv de replici între Cîţu şi Firea
 
Florin Cîţu şi Gabriela Firea au avut un schimb de replici la dezbaterea moţiunii de cenzură, după ce premierul a caracterizat situaţia USR drept absurdă şi l-a citat pe scriitorul Franz Kafka. „Îi văd pe colegii din PSD că se uită în telefoane, căutaţi detalii despre Kafka, nu-i aşa?”, a spus Cîţu.
 
„Azi e Ziua Educaţiei. Mă aşteptam ca dl. prim-ministru să facă o referire în discursul său la profesori, învăţători, la elevi, pentru că aşa e normal. Nu a făcut nicio precizare. Să spunem că îl scuzăm. În schimb, a îndrăznit să facă o referire din sfera educaţiei, a culturii, care consider că nu îi face cinste şi cred că această atitudine, nu vreau să spun obraznică, această autosuficienţă, această aroganţă a domniei sale, l-au pierdut, pentru că să vii sub cupola Parlamentului şi (...) să vii la microfon citind - apropos, dle. prim-miistru, concediaţi-vă consultanţii - de pe foaie, deci nu improvizând, să spui că pesediştii nu ştiu cine e Kafka, eu cred că nu vă face cinste această referire”, spune Gabriela Firea.
 
Ea îi dă replica premierului.
 
„Probabil dvs. nu ştiţi cine e Dinu Săraru şi nu aţi citit romanul <Nişte ţărani>, deşi maestrul Săraru e din zona dvs, din Vâlcea. Sunt absolut convinsă că nu ştiaţi acest lucru şi vi-l aduc la cunoştiinţă”, adaugă Firea.
 
Premierul i-a ironizat pe social-democraţi.
 
„Este o moţiune a frustrării şi absursului. (Franz-n.r.) Kafka ar fi mândru de voi. Îi văd pe colegii din PSD că se uită în telefoane, căutaţi detalii despre Kafka, nu-i aşa?”, a spus Florin Cîţu.
 
UPDATE: Sorin Grindeanu, către USR: Votul de astăzi la moţiune nu este suficient pentru a poza în virgină
 
Votul de astăzi la moţiune nu este suficient pentru a poza în virgină, le-a transmis Sorin Grindeanu parlamentarilor USR. El spune că aceştia au „născut împreună cu liberalii, în beţia Puterii, un zombie politic numit Cîţu”. Grindeanu cere USR să-şi asume răspunderea guvernării alături de PNL.
 
„Mă adresez exclusiv reprezentanţilor USR. Vă spun direct: astăzi, trebuie să vă recunoaşteţi public contribuţia majoră la dezastrul acestei guvernări! Să vă asumaţi răspunderea în faţa românilor! Şi să votaţi moţiunea de cenzură a PSD! Moţiunea nu este doar despre Cîţu! Deşi… ştiu - şi ştiu toţi românii!... aţi vrea să daţi delete anului în care aţi fost acolo, la guvern! Moţiunea PSD este şi despre voi, cei de la USR-PLUS. Despre eşecul vostru în a administra ţara! Despre reformele promise când eraţi în Opoziţie! De care s-a ales praful… când aţi urcat treptele de la Victoria”, spune Sorin Grindeanu.
 
Prim-vicepreşedintele PSD aminteşte de promisiunile făcute de liderii USR înainte de a ajunge la guvernare.
 
„Mai ţineţi minte cum promiteaţi soluţii miraculoase pentru orice? De la autostrăzi, educaţie şi sănătate… până la încâlzirea globală?! V-aţi cocoţat pe aşteptările românilor de a avea o viaţă mai bună, dar aţi uitat să vă daţi jos de pe Facebook. Aţi uitat că antreprenorii din această ţară nu au nevoie de lozinci, ci de măsuri concrete, de sprijin financiar concret şi accesibil! Sau aţi crezut că antreprenorii români ar putea plăti salariile şi furnizorii cu citate din postările ministrului economiei, dle Năsui? Aţi venit la putere promiţând reforme majore în sănătate şi eficienţă, în lupta cu pandemia. Dar v-aţi purtat ca şi cum bolnavii cronici din România nu mai există, iar pe mulţi dintre ei i-aţi condamnat la moarte! Ministrul Vlad Voiculescu a avut ca prioritate mai degrabă privatizarea sistemului sanitar decât sănătatea românilor. Dezastrul lăsat de el se vede, din păcate, în fiecare zi! Nici o măsură nu a fost luată… pentru ca bolnavii să nu mai ardă în spitale”, adaugă Grindeanu.
 
El afirmă că guvernarea unei ţări „nu este un război de gherilă, în care cauţi non-stop adversari pe care să dai vina pentru a explica de ce nu faci nimic”.
 
„Votul pentru moţiunea de cenzură, pe care sper că-l veţi da astăzi… să nu credeţi că va şterge anul de mariaj cu PNL-ul! Votul de astăzi la moţiune nu este suficient pentru a poza în virgină. Aţi născut împreună cu liberalii, în beţia Puterii, un zombie politic numit Cîţu! Sunteţi Părinte 1 şi Părinte 2 pentru acest zoomie! Iar zombi-ul a încercat să vă imite. Iar la început v-a plăcut mult. V-aţi despărţit de el doar atunci când nu v-aţi mai înţeles pe bani şi pe funcţii. Doamnelor şi domnilor de la USR, Aveţi curajul să vă asumaţi astăzi adevărul şi să votaţi moţiunea de cenzură”, conchide Sorin Grindeanu.

UPDATE: Dan Barna: Chiar aţi fi putut Superman, dar aţi ales să fiţi doar un banal Florin Cîţu

Vicepreşedintele USR Dan Barna i-a spus premierului că ar fi putut fi un adevărat Superman, dar că a ales să fie „un oarecare banal Florin Cîţu”.

„Aţi fi putut fi premierul reformator de care ţara aceasta are disperată nevoie, dar aţi preferat rolul de frânarul programului de guvernare. Aţi fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar aţi preferat această iresponsabilitate relaxată în care aţi explicat că valul patru nu ne priveşte pe noi. Aţi sacrificat cinic stabilitatea politică pentru o mână de voturi în partidul dvs”, i-a spus premierului Dan Barna.
 
În ceea ce priveşte campania de vaccinare, Barna a spus că „aţi dat-o grav de gard şi aţi organizat un congres cu 5.000 de oameni după care aţi anunţat restricţiile”.
 
Vicepeşedintele USR susţine că Florin Cîţu a distrus o coaliţie cu un capital uriaş de încredere: „În miercurea aceea, în care aţi decis să aruncaţi în aer stabilitatea ţării, eu v-am spus că aici vom ajunge şi, da, noi ne respectăm cuvântul dat: vom vota această moţiune de cenzură”.
 
„Chiar aţi fi putut Superman, dar aţi ales să fiţi doar un oarecare banal Florin Cîţu”, a încheiat Barna.

UPDATE: Marcel Ciolacu, în Parlament: Guvernarea voastră a eşuat, tu Florin Cîţu ai eşuat, Big Time

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a ţinut un discurs în Parlament înainte de votul asupra moţiunii de cenzură. Guvernarea voastră a eşuat, tu Florin Cîţu ai eşuat, Big Time, trebuie să pleci acasă, a declarat Marcel Ciolacu

Astăzi facem dreptate pentru români, Guvernul Cîţu va pleca acasă, a spus liderul PSD în discursul său. Marcel Ciolacu s-a adresat liderului PNL.
 
„Nu sunteţi fantastic. Nu sunteţi wow. Sunteţi doar total rupt de realitate şi de problemele oamenilor. Nu cu o sută de lei ca Ceauşescu o să vă salvaţi. Nu merge! Aţi ajuns cel mai detestat om din România! Acasă”, a continuat Marcel Ciolacu.
 
Preşedintele PSD i-a criticat pe guvernanţi pentru situaţia din spitale, campania de vaccinare şi creşterea facturilor la utilităţi.
 
„Echipa câştigătoare este de fapt echipa ucigătoare! Aţi jucat golf cu vieţile românilor! Sub patronajul lui Iohannis şi al PNL, românii mor carbonizaţi în spitale!”, a adăugat Ciolacu.
 
Şeful PSD s-a adresat şi liderilor USR.
 
„Sper că sunteţi de acord, domnule Barna! La ultima moţiune, eraţi alături de domnul Cîţu. Şi v-au căzut ochelarii. Astăzi sper să nu vă cadă şi bilele!”, a mai spus Ciolacu.

UPDATE: Florin Cîţu, critici la adresa USR: Azi a murit moralitatea

Premierul Florin Cîţu a criticat USR în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură. „Azi a murit moralitatea”, susţine premierul. El spune despre parlamentarii USR că „s-au făcut fraţi cu PSD şi cu extremiştii neo-fascişti pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă”.

„Ar fi fost mult mai important pentru români să retrageţi moţiunea de azi, când avem 15.000 de cazuri şi 250 de decese. Dvs vreţi să mergeţi mai departe şi să distrugeţi România. Curios că colegii de la USR nu vă aplaudă, dar vă votează. Azi a murit moralitatea. Moţiunea PSD e susţinută şi votată de USR. Aşa zişii reformişti. S-au făcut fraţi cu PSD şi cu extremiştii neo-fascişti pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă şi care i-a împiedicat să se joace cu vieţile românilor”, spune Florin Cîţu.
 
Cîţu afirmă că guvernarea cu el prim ministru „nu e un joc de copii răsfăţaţi”.
 
„Sunt dezamăgit. USR joacă alba-neagra de-a guvernarea. După ce a complotat să dea jos guvernul, vrea să revină, dar cu un şef mai indulgent. În 30 de ani de politică nu a existat o alianţă mai toxică decât cea de azi - PSD, USR, extremiştii. Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR. Români, aţi votat un partid bipolar. Cheia e la USR, că putea să nominalizeze miniştrii. Să fie foarte clar, responsabilitatea pentru ceea ce urmează este la USR”, mai spune premierul.
 
Dacă acest guvern va pica azi în Parlament vom face altul, tot în jurul valorilor liberale, spune Florin Cîţu la dezbaterea moţiunii de cenzură. El susţine că liberalii „rămân în picioare, luptă până la capăt şi nu dezertează”.
 
„PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Şi nouă ne-ar fi uşor să trecem în opoziţie în această perioadă dificilă, plină de incertitudini şi crize mondiale de creşteri globale ale preţurilor. Nu o facem însă. Rămânem în picioare, luptăm până la capăt, nu dezertăm. Nu suntem laşi. Am fost votaţi să dezvoltăm România şi asta vom face, indiferent de cât s-ar opune Ciolacu, tovarăşul cu spirala (Dacian Cioloş n.r.) şi căpitanul extremiştilor”, spune Florin Cîţu.
 
Cîţu afirmă că PNL va continua guvernarea.
 
„Dacă acest guvern va pica azi în Parlament vom face altul, tot în jurul valorilor liberale. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte, a reformiştilor de faţadă sau a extremiştilor anti-vaccinişti şi anti-europeni”, conchide Cîţu.

 

Ştirea iniţială

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Din totalul de 466 de parlamentari, şi-au anunţat prezenţa 379 senatori şi deputaţi.

Şedinţa a debutat cu un moment de reculegere în memoria victimelor pandemiei de COVID 19, solicitat de senatorul PSD Lucian Romaşcanu.

PSD a depus săptămâna trecută moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici