Moţiunea PSD îl acuză pe Şeitan că a luat măsuri nelegale, discreţionare şi confuze

Semnatarii moţiunii simple iniţiată de PSD la Camera Deputaţilor împotriva ministrului Muncii îl acuză pe Mihai Şeitan că a luat măsuri abuzive, prejudiciabile, discreţionare şi ilegale.

19 afișări
Imaginea articolului Moţiunea PSD îl acuză pe Şeitan că a luat măsuri nelegale, discreţionare şi confuze

Moţiunea PSD îl acuză pe Şeitan (Foto) că a luat măsuri nelegale, discreţionare şi confuze (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Moţiunea iniţiată de PSD, cu titul "Şeitan, un tsunami PDL care înghite salariile, pensiile şi locurile de muncă ale românilor", îl acuză pe ministrul Muncii că, prin actele normative elaborate şi proiectele propuse spre adoptare, prin acţiunile şi declaraţiile publice, a adus grave prejudicii financiare şi morale salariaţilor bugetari, pensionarilor, copiilor beneficiari de alocaţii de stat, persoanelor aflate în şomaj.

"Încă de la începutul mandatului de ministru, prin acţiunile sale, domnul Mihai Şeitan a dovedit incoerenţa şi incompetenţa Guvernului Boc în a gestiona problemele din sistemul de protecţie socială. Reforma acestui sistem, frecvent invocată de domnul ministru, nu poate justifica şi nu poate masca grava incapacitate de a promova interesele şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor români", se arată în textul moţiunii.

Deputaţii PSD îl acuză pe Şeitan de aplicarea dezastruoasă a Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului bugetar, de neexercitarea obligaţiilor legale ce îi revin în organizarea metodologică pentru aplicarea unitară a legislaţiei în domeniul salarizării şi de provocarea unor excese şi "aberaţii" în aplicare, prin reducerea veniturilor salariale ale bugetarilor.

PSD apreciază că aplicarea defectuoasă a legii salarizării unice, principiile echităţii şi unităţii legii nu sunt respectate, existând diferenţieri salariale nejustificate pentru funcţii similare şi/sau echivalente din instituţii diferite.

"Politicile din domeniul salarizării, măsurile promovate de Ministrul Muncii şi Guvernul Boc sunt: nelegale, prin încălcarea regulii drepturilor câştigate prin lege sau contractul colectiv de muncă; prejudiciabile, pentru salariaţii ale căror venituri sunt drastic reduse; confuze, prin modul în care se realizează echivalarea funcţiilor, gradelor şi treptelor profesionale; discreţionare, prin stabilirea lor în afara oricărei reguli sau proceduri, doar prin voinţa neîngrădită a ordonatorului principal de credite", se arată în moţiunea PSD.

PSD mai susţine că Şeitan şi Guvernul Boc, prin OUG nr. 114/23 decembrie 2009, au eliminat valoarea minimă a punctului de pensie de 45% din salariul mediu pe economie începând cu anul 2010, creându-se posibilitatea reducerii valorii punctului de pensie la 39,9% din salariu mediu brut pe economie.

"Această măsură antisocială reduce puterea reală de cumpărare a tuturor celor 5,7 milioane de pensionari cu 12% în anul 2010 faţă de nivelul anului anterior", afirmă deputaţii PSD.

Moţiunea simplă a PSD mai acuză faptul că prin Legea nr.329/2009, care limitează cumulul pensiei cu salariul, se afectează grav dreptul constituţional la muncă al unor cetăţeni români.

PSD apreciază, în textul moţiunii, că proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice este "un proiect al precarităţii sociale", care nu urmăreşte îmbunătăţirea puterii de cumpărare a pensionarilor, ci creează mecanismul legislativ pentru a continua reducerea valorii punctului de pensie sub cota de 45% din salariul mediu brut pe economie.
Moţiunea PSD acuză şi "comunicarea defectuoasă şi nefundamentată a unor intenţii ale Guvernului Boc de către ministrul PDL Şeitan", referindu-se la intenţia de a modifica condiţiile de acordare a alocaţiei de stat pentru copii.

PSD critică măsurile ineficiente ale Guvernului în formarea profesională, stimularea angajatorilor, în pofida creşterii şomajului la 8,1%.

Deputaţii PSD mai acuză ineficienţa sau inexistenţa dialogului social, lipsa unor dezbateri publice prealabile promovării de către Guvern a unor proiecte de lege.

Moţiunea PSD îi solicită lui Mihai Şeitan elaborarea urgentă a normelor metodologice privind aplicarea corectă şi unitară a Legii nr.330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi suspendarea aplicării acelor dispoziţii care au dus la diminuarea veniturilor salariale din decembrie 2009 ale unora dintre cei vizaţi.

De asemenea, PSD îi cere ministrului Muncii abrogarea articolelor 3-6 din din OUG nr. 114/2009 , creşterea cuantumului pensiei sociale minime garantate, începând cu luna aprilie, de la 350 lei la 400 lei, eliminarea prevederilor Legii nr. 329/2009 şi a Ordinului Ministrului Muncii nr. 1730/20 noiembrie 2009 cu privire la restricţiile care limitează cumulul pensiei cu veniturile salariale.

PSD a depus, marţi, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat Valeriu Zgonea, în plenul Camerei, înaintea începerii dezbaterii la care a participat premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici