Năstase agreează ideea votului obligatoriu

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat sâmbătă că agreează ideea votului obligatoriu şi consideră că actualul sistem al votului uninominal ar trebui schimbat şi înlocuit cu sistemul german, în care jumătate din parlamentari sunt aleşi pe liste şi cealaltă jumătate uninominal.

26 afișări
Imaginea articolului Năstase agreează ideea votului obligatoriu

Năstase agreează ideea votului obligatoriu (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Năstase a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că susţine ideea votului obligatoriu, din "punctul de vedere al principiului ca atare, în măsura în care se găseşte soluţia legală, respectiv constituţională", Năstase argumentând că votul obligatoriu ar reduce frauda electorală "prin încercarea de a duce oamenii la vot tentându-i cu diferite bunuri şi diferite produse", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a precizat că "ideea nu este de a obliga pe cineva să voteze, ci de a se prezenta la vot" şi că cetăţenii pot avea opţiunea de a nu-şi exprima votul atunci când se prezintă la urne.

"E ideea prezenţei la vot, ca o obligaţie, până la urmă, cetăţenească. (…) Avem cu toţii responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în ţară şi pentru opţiunile pe care le facem sau nu", a spus Năstase.

El a apreciat că actualul sistem de vot "produce foarte multă frustrare, foarte multe riscuri de fraudă şi chiar fraudă până la urmă, însă chestiunea aceasta e mai greu de dovedit".

Preşedintele CN al PSD a afirmat, în discursul pe care l-a avut în faţa delegaţilor prezenţi la Conferinţa Municipală a PSD Ploieşti, care a avut loc sâmbătă, că actualul sistem al votului uninominal ar trebui modificat după sistemul german, în care jumătate dintre parlamentari sunt aleşi pe liste de partid şi jumătate sunt aleşi uninominal, pentru că în acest fel partidele ar putea nominaliza pe liste "în mod responsabil" oameni de valoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici