Năstase: Băsescu a cerut ca dosarele din Parlament să fie votate "corespunzător"

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu a dat instrucţiuni, într-o întâlnire cu responsabilii din Justiţie şi reprezentanţii deputaţilor şi senatorilor, ca dosarele demnitarilor, aflate la Parlament, să fie finalizate şi votate "corespunzător".

22 afișări
Imaginea articolului Năstase: Băsescu a cerut ca dosarele din Parlament să fie votate "corespunzător"

Fostul premier Adrian Năstase (Imagine: Mediafax Foto)

Năstase a menţionat că a cerut Preşedinţiei să facă publice stenogramele şedinţei carea avut loc la Cotroceni, după raportul din iarnă al Comisiei Europene despre justiţia din România, la care au participat, alături de şeful statului, responsabili din domeniu şi reprezentanţi ai puterii politice şi ai Parlamentului.

Solicitat de către jurnalişti să comenteze pe marginea documentului din mapa ministrului austriac de Externe, în care se spune că preşedintele Băsescu îi vrea capul, Năstase a răspuns: "Poate că are o lipsă de neuroni"

El a precizat că informaţiile introduse în mapa ministrului austriac de Externe arată percepţia în străinătate a felului în care se desfăşoară procesele în Justiţie în România, lucru pe care l-a considerat "extrem de grav".

"Întâlnirea respectivă a avut loc. Traian Băsescu a chemat toţi capii Justiţiei şi le-a dat instrucţiuni. A dat instrucţiuni Parlamentului să adopte în câteva săptămâni nenumărate coduri - ceea ce se vede că e un lucru imposibil - fără să fi existat o indicaţie sau un interes pentru acest lucru din partea Comisiei Europene. Probabil că avea el un interes special şi iată însă că s-a dovedit că ceea ce a transmis nu era corect din punctul de vedere al Comisiei Europene", a spus Năstase.

El a arătat că Traian Băsescu a dat instrucţiuni, la acea întâlnire, în prezenţa preşedinţilor Curţii Supreme de Justiţie, Curţii Constituţionale, ministrului de Justiţie şi reprezentanţilor Parlamentului, pentru a se finaliza dosarele din Parlamernt.

"A spus acolo un lucru care văd că a fost menţionat şi de purtătorul lui de vorbe, că de fapt dosarele acelea erau pornite din sesizări din partea unor colegi din PSD. Aduc aminte că Mona Muscă nu era colegă cu mine în PSD, că toate scandalurile şi dosarele legate de clădirea din Zambaccian au fost pornite sub supravegherea lui Băsescu şi a colegilor lui de Alianţă în 2004, iar, încă din 2002, primarul general de atunci a trimis scrisori de sesizare în care arăta că acea construcţie este ilegală”, a adăugat Năstase.

El a arătat că la acea întâlnire Traian Băsescu a cerut ca un dosar care a a fost deja judecat de către Legislativ anul trecut să mai fie trimis o dată la Parlament pentru "a se vota corespunzător".

"Nu ştiu ce are în minte Traian Băsescu, nu ştiu cum gândeşte el autoritatea de lucru judecat, dar acest mod de abordare, probabil comentat de către participanţii la acea întâlnire, a ajuns şi la ambasadele străine şi oferă o imagine dezastruoasă despre ceea ce ar trebui să fie o Justiţie independentă în România", a precizat Năstase.

Preşedintele Băsescu a exercitat presiuni foarte mari pentru reforma justiţiei şi a chemat la el toţi responsabilii în domeniu cerându-le, printre altele, "capul lui Năstase", potrivit unui document pregătitor al vizitei ministrului austriac de Externe la Bucureşti, obţinut de MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici