Năstase: Băsescu vrea să fraudeze moral alegerile

Fostul premier PSD Adrian Năstase îl acuză pe şeful statului, într-o postare pe blogul personal, că doreşte să fraudeze moral alegerile prezidenţiale prin susţinerea unui referendum care este "absolut inutil" pentru că nu are nicio finalitate.

14 afișări
Imaginea articolului Năstase: Băsescu vrea să fraudeze moral alegerile

Năstase: Băsescu vrea să fraudeze moral alegerile (Imagine: Gabriel petrescu/Mediafax Foto)

"Traian Băsescu procedează acum la fel ca şi în 2004. Şi atunci a schimbat sensul alegerilor printr-o fraudă morală. Aşa face şi acum, prin acest referendum ţinut, aberant, în acelaşi moment cu alegerile prezidenţiale. E o fraudă morală, nu una legală. El nu încalcă o lege anume. El sfidează sensul legilor şi recomandările juriştilor (inclusiv ale celor din străinătate, care recomandă că, dacă se organizează un referendum în acelaşi timp cu alegerile, ele nu trebuie să fie promovate de candidaţi şi nici să conţină o implicare a instituţiilor statului)", susţine Năstase.

El adaugă că "marea mizerie" este că o fraudă morală "e urâtă, e zgomotoasă, e puturoasă şi atrage foarte tare atenţia". "Pentru că nu e legală, e greu de dovedit ceva juridic. Dar, fiind zgomotoasă, acoperă celelalte fraude posibile. Adică, exact pe cele care contează. Fiindcă, atenţie, noi nu vom mai vedea ce fac cei care organizează alegerile pe listele comune, pe fondurile comune, în secţiile speciale şamd. Vom fi cu toţii deja într-un scandal perpetuu până atunci", afirmă fostul premier.

Năstase consideră că Băsescu "îşi face campanie (încă nu ştim dacă din bani publici, dar bănuim că da) şi încearcă să acopere dezbaterea prezidenţială normală, pe temele legate de bilanţul propriu".

"Scandalul ultimilor 5 ani ajunge la paroxism. Băsescu este peste tot, la televizor, în ziare, pe pereţi, cu mesajul despre referendum. Iar noi, cu toţii, suntem forţaţi să luăm parte la mascarada sa. Eu am fost acuzat că m-am promovat excesiv în 2004. Dar măcar atunci chiar vorbeam de guvernare, de proiecte, de idei concrete", susţine Năstase.

Fostul premier subliniază că referendumul susţinut de Băsescu este "absolut inutil" pentru că nu are nicio finalitate.

"După ce oamenii vor vota, o luăm de la capăt. Mai mult, ştim foarte clar ce vor spune oamenii. E de bun simţ să spui că vrei cheltuieli mai mici, dacă eşti întrebat asta. E ca şi cum am face referendum să aflăm dacă oamenii vor să aibă venituri mai mari sau nu. Repet. E inutil. E costisitor. E împotriva spiritului legii, care îi cere lui Băsescu să nu suprapună peste alegeri o campanie în care tot el este actor principal. Articolul 150 din Constituţie arată negru pe alb cum se revizuieşte legea fundamentală. Referendumul actual nu e parte a acestui proces. E nevoie de referendum, dar abia după ce se trece prin Parlament. Şi, prin Parlament se poate trece fără probleme, după ce aceste alegeri se vor fi terminat", arată Năstase.

Fostul premier afirmă că şeful statului "vrea un sondaj de opinie pentru el însuşi". "Nu e mulţumit de un sondaj cu 1000 de subiecţi. Vrea un sondaj naţional cu câteva milioane de subiecţi. Foarte bine, să şi-l facă. Dar să şi-l plătească singur, din banii lui. Bănuiesc că are. Nu e în regulă o astfel de risipă, de milioane de euro, pentru un referendum care oricum trebuie repetat. Mai ales acum, când fiecare leu contează", arată Năstase.

În final, el susţine că o soluţie pentru diminuarea numărului de parlamenari ar fi ca reprezentanţii PDL să demisioneze din Legislativ.

"Am şi o soluţie pentru reducerea numărului de parlamentari. Aud că senatorii şi deputaţii PDL au pus afişe că ei suţtin reducerea numărului de parlamentari. E simplu. Ei sunt, cu totul 182. Dacă îşi dau mâine demisia cu toţii, ramân doar vreo 290 de parlamentari! Adică exact cât vrea Băsescu. E simplu, e ieftin, se aplică de mâine şi nu trebuie să aşteptăm încă un mandat. Fiindcă asta n-a spus Băsescu, reducerea nu s-ar face de azi, ci peste 3 ani. Aşa că, dragii mei pedelişti, aştept să puneţi în practică ceea ce scrieţi pe pereţii Patriei", scrie Năstase pe blog.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici