Năstase: Consiliul Naţional al PSD ar putea avea loc pe 12 februarie

Liderul PSD Adrian Năstase a declarat, vineri, că lucrările Consiliului Naţional, unde urmează să fie luate decizii despre organizarea Congresului PSD, ar putea avea loc, în principiu, pe 12 februarie.

17 afișări
Imaginea articolului Năstase: Consiliul Naţional al PSD ar putea avea loc pe 12 februarie

Năstase: Consiliul Naţional al PSD ar putea avea loc pe 12 februarie (Imagine: Diana Iukiewicz/Mediafax Foto)

El a făcut declaraţia la finalul unei întâlniri pe care a avut-o la sediul central al PSD cu Ion Iliescu şi Mircea Geoană.

Potrivit lui Năstase, Consiliul Naţional al PSD, în cadrul căruia ar urma să fie analizat rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009 şi decisă data Congresului ar urma să fie organizat în principiu pe 12 februarie.

Năstase a declarat, după întâlnire, că îşi doreşte ca PSD să fie extrem de combativ, chiar dacă are un nou statut, de partid de opoziţie.

"Ştiu şi din experienţa unor cicluri electorale anterioare - anii 1997-2000: noi, ca partid, putem să folosim această perioadă, pe de o parte, pentru a ne organiza pentru o nouă bătălie electorală, pe de altă parte, să ducem bătăliile tactice, cum este cea de la Parlament acum, în legătură cu bugetul", a spus Năstase.

El a precizat că sunt teme importante care trebuie gândite pentru CN şi Congres, pentru a avansa, de exemplu, o soluţie mai înţeleaptă privind mecanismul electoral.

Năstase a precizat, cu titlu personal, că sistemul uninominal în formula actuală a dovedit că nu este eficient şi crează destul de multe probleme.

"Eu aş sugera din nou, şi poate colegii mei vor fi de acord alături de mine, să mergem pe o formulă asemănătoare cu sistemul electoral din Germania, unde jumătate din locuri să fie pe listă de partid şi cealaltă jumătate pe sistem uninominal", a spus Năstase.

La rândul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, la finalul întâlnirii, că "dincolo de unele declaraţii fireşti după o astfel de perioadă electorală", în partid este nevoie de o analiză serioasă asupra viitorului şi a rolului pe care formaţiunea trebuie să şi-l asume. El a menţionat că luni va avea loc o şedinţă a Biroului Permanent în care se vor discuta inclusiv a aceste lucruri.

Geoană a ţinut să sublinieze că cei care văd partidul ca un subiect de ştiri în viitorul apropiat se înşeală.

"Va fi evident o campanie, dar cred că lucrurile sunt destul de clare, va trebui să vorbim sigur despre echipa de conducere, dar şi despre ceea ce trebuie să facem. Avem un câştig electoral cert la recentele alegeri, dar e evident că societatea se schimbă şi asta trebuie să facem şi noi. Suntem într-o perioadă de redefinire a partidului, în care ideile sunt mai importante", a mai declarat preşedintele PSD.

Geoană a mai spus că la întâlnirea de vineri s-a discutat şi despre teme importante pentru România, cum ar fi necesitatea revizuirii Constituţiei sau subiectul legat de micşorarea punctului de pensie. Geoană a spus că PSD consideră că pensionarii nu pot fi "sacrificaţi" în această perioadă de criză prin micşorarea punctului de pensie.

Liderul social-democrat a mai spus că nu este de părere că PSD a depus prea multe amendamente la buget, menţionând că este important ca bugetul să fie unul bun. El a spus că dacă amendamentele PSD pot ajuta în acest sens, atunci este cu atât mai bine. Geoană a mai spus că nu trebuie să existe o presiune pentru ca bugetul să fie gata pe 13 ianuarie, în condiţiile în care o zi sau două în plus ar putea însemna un buget mai bun.

Geoană a abordat şi subiectul legat de alegerile prezidenţiale.

"Cred că nu trebuie să abandonăm această pistă importantă care este verificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. De aceea modificarea sistemului electoral e importantă, la fel modificarea Constituţiei", susţine Geoană.

De asemenea, Ion Iliescu a declarat că viitorii lideri ai PSD trebuie "să respire social-democraţia, să-i creadă oamenii când vorbesc despre aşa ceva".

El a susţinut că este important ca lucrările Congresului şi Consiliului naţional al social-democraţilor să fie organizate cât mai repede. "Nu ar trebui amânat prea mult momentul", a spus Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici