Năstase crede că votul pe listă la conducerea PSD va duce la scindarea partidului

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, s-a pronunţat, luni, înaintea şedinţei BPN, împotriva modificării Statutului în sensul introducerii votului pe listă la conducerea partidului, el apreciind că adoptarea acestei modificări ar putea crea chiar premisele unei scindări a PSD.

23 afișări
Imaginea articolului Năstase crede că votul pe listă la conducerea PSD va duce la scindarea partidului

Năstase crede că votul pe listă la conducerea PSD va duce la scindarea partidului (Imagine: Raul Ştef/Mediafax Foto)

"La început am fost mai curând favorabil unei formule de moţiune. Acum înţeleg că s-ar pune problema unei moţiuni simplificate în care să fie vorba doar de persoane, fără să se adauge şi idei. Lucrul ăsta mi s-ar părea greşit pentru că ar duce la o dezbatere despre persoane. Moţiunile, cel puţin, au în dezbatere programe, proiecte", a arătat Năstase.

El a adăugat că, având în vedere situaţia actuală a partidului, a adopta propunerea de alegere pe listă a întregii conduceri a partidului ar crea o serie de resentimente în timp, el vorbind chiar despre crearea premiselor pentru scindarea partidului.

"Mă gândesc însă că, pentru situaţia actuală a partidului, a merge cu liste blocate - cu două falange care se înfruntă şi una câştigă şi ia totul, iar cealaltă pierde - s-ar putea crea nişte resentimente în timp, iar pe de altă parte s-ar putea crea premisele pentru - nu spun neapărat scindare - dar pentru efecte pe care să nu le putem opri. De aceea, pentru acest moment, mai curând sunt împotriva unei astfel de formule", a subliniat Năstase.

Una dintre cele mai importante propuneri de modificare a Statutului este ca funcţiile de conducere la nivel naţional să fie alese în bloc, ca echipă propusă de candidatul ales preşedinte.

În cazul în care o astfel de propunere va fi acceptată de Consiliul Naţional şi, în virtutea semnalului dat de Consiliu, votată la congres, fiecare dintre candidaţii la preşedinţia PSD va trebui să supună votului, pe lângă un program politic, o echipă întreagă de conducere, cu preşedinte executiv (sau prim-vicepreşedinte, după caz), secretar general şi vicepreşedinţi. Varianta votării unei conduceri în bloc nu este, însă, acceptată de toţi liderii importanţi ai partidului, o parte a acestora dorind păstrarea actualelor prevederi statutare, prin care competiţia pentru toate funcţiile de conducere este deschisă, competitorii candidând separat pe fiecare funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici