Năstase: Dacă un ministru din Cabinetul meu ar fi procedat ca Oprea, ar fi fost schimbat

Fostul premier PSD, Adrian Năstase, a afirmat marţi seară, la Antena3, că dacă un ministru din Guvernul pe care l-a condus ar fi procedat ca Gabriel Oprea la dezbaterea legii pensiilor, l-ar fi schimbat sau ar fi demisionat.

28 afișări
Imaginea articolului Năstase: Dacă un ministru din Cabinetul meu ar fi procedat ca Oprea, ar fi fost schimbat

Năstase: Dacă un ministru din Cabinetul meu ar fi procedat ca Oprea, ar fi fost schimbat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Năstase s-a declarat "şocat" de ceea ce s-a întâmplat la dezbaterea de luni, din Senat, pe legea sistemului unitar de pensii.

El s-a referit la poziţia diferită faţă de punctul de vedere al Guvernului, exprimată de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, care a susţinut că nu va accepta diminuarea pensiilor militarilor.

"Dacă un ministru din Guvernul pe care l-am condus ar fi procedat cum a făcut Gabriel Oprea, ori mi-aş fi dat demisia, ori l-aş fi schimbat. Dacă ai o problemă, o discuţi în Guvern şi o rezolvi, dar nu vii şi-l pui pe premier într-o situaţie jenantă. Este adevărat, este posibil să fi fost un anumit joc de coninvenţă cu Traian Băsescu", a spus Năstase.

El a criticat proiectul de lege a pensiilor propus de Guvern, afirmând că se încearcă justificarea pentru "găsirea unor soluţii de echilibrare a unor greşeli pe care le face Guvernul".

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a susţinut, luni, în Parlament, un discurs cu ocazia dezbaterii legii sistemului unitar de pensii.

El a spus că recalcularea pensiilor militare ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea ştatelor de plată aflate în arhivele din ţară, iar aplicarea legii unitare a pensiilor ar costa instituţiile din domeniul apărării 2,5 miliarde de lei numai pentru 2011.

El a precizat că toate argumentele legate de pensiile militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională au fost prezentate în dezbaterile din comisii, mulţumindu-le de altfel parlamentarilor din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, precum şi tuturor parlamentarilor, fie de la putere, fie din opoziţie, "care au înţeles că România nu-şi permite să taie din pensiile militarilor".

Totodată, el a spus că doreşte să-i mulţumească preşedintelui Traian Băsescu pentru faptul că şi-a asumat public un punct de vedere care dă încredere fiecărui militar român.

"Ca membru al Guvernului sunt perfect conştient de constrângerile bugetare pe care le avem în această perioadă de criză. Inclusiv la nivelul Ministerului Apărării efectele dificultăţilor economice se resimt din plin. Am făcut reduceri de cheltuieli până aproape de limita de avarie în toate zonele de activitate ale instituţiei. Dar reducerea pensiilor militare, pensii şi aşa destul de mici, care se plătesc din bugetul Ministerului Apărării, este o măsură care înseamnă să-i mai sacrificăm o dată pe cei care, slujind sub drapel, au dus o viaţă plină de sacrificii", a spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici