Năstase, despre varianta listelor deschise: E o aiureală!

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, joi, că varianta votului noii conduceri pe liste deschise este "mai amuzantă" decât varianta listelor închise, criticând graba şi erorile pe care le fac unii social-democraţi care doresc modificarea Statutului pentru a rezolva probleme personale.

15 afișări
Imaginea articolului Năstase, despre varianta listelor deschise: E o aiureală!

Năstase, despre varianta listelor deschise: E o aiureală! (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Chestiunea listelor deschise este şi mai amuzantă decât cea a listelor închise, pentru că cel puţin ideea listelor blocate - pe care poţi să o accepţi sau nu, eu nu o accept pentru diverse efecte - avea raţiunea de a forma o echipă omogenă, clară, cunoscută, împreună cu preşedintele şi lucrul acesta se lega cumva de soluţia celor care preferă moţiunile şi putea fi justificată. O listă din aceasta cu geometrie variabilă, cu nume care nu vor putea fi identificate cu o listă pe care se pot adăuga, nu ştiu, 500 de candidaţi din care trebuie aleşi 15, lăsând la o parte faptul că numărul vicepreşedinţilor ar trebui stabilit în Congres, e o aiureală", a declarat Adrian Năstase, joi, la Parlament.

Întrebat dacă se mai pot schimba regulile într-o zi şi jumătate, Năstase a răspuns: "În mod normal, modificările Statutului trebuie trimise la instanţă pentru a fi verificate".

"În primul rând, regulile sunt din actualul Statut, problema este că unii încearcă să le schimbe şi problema este dacă ei vor reuşi să le schimbe, pentru că regulile din actualul Statut au fost validate inclusiv la Tribunal, la un mic detaliu. (...) În mod normal, modificările Statutului trebuie trimise la instanţă pentru a fi verificate. Ele pot să fie atacate şi ne putem trezi că unele din aceste modificări care atacă dreptul de a alege şi de a fi ales pot să fie atacate ulterior în instanţă şi să invalideze un întreg proces de alegere", a comentat Năstase.

El a subliniat că poate să înţeleagă raţiunile pentru care "unii" colegi de partid doresc să fixeze înainte de Congres aceste elemente privind candidaturile şi modul de alegere, criticând în schimb "graba" şi "erorile de abordare în ceea ce priveşte dorinţa de a modifica Statutul pentru a rezolva nişte probleme personale ale unor colegi".

"Cred că reprezintă un lucru negativ şi de aici aţi văzut şi tensiunile care apar. Felul în care apar înregistrările care se fac pe culoare, felul în care încep să vorbească unii colegi despre alţii, toate lucrurile astea ne fac rău, pentru că ele duc conotaţii şi aprecieri în zona opiniei publice, în această zonă de derizoriu, de neseriozitate, de neprofesionalism şi de aici o schimbare de imagine pentru noi ca partid. Noi nu eram un partid foarte simpatic, nu eram foarte iubit, dar eram un partid respectat pentru calitatea profesională a reprezentanţilor noştri şi eu aş vrea ca lucrurile acestea să revină. Şi aş vrea să jucăm din nou un rol important în viaţa publică politică economică", a conchis Năstase.

CExN al PSD a decis, luni, amendarea Statutului astfel încât viitoarea conducere să fie aleasă de Congres o pe listă care să conţină preşedintele, prim-vicepreşedintele, secretarul general, vicepreşedinţii şi membrii BPN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici