Năstase: Dosarul "Trofeul calităţii" e aberant

Fostul premier Adrian Năstase apreciază că dosarul "Trofeul calităţii în construcţii" - în care a fost trimis marţi în judecată - e aberant, iar momentul ales e legat de anul campaniei prezidenţiale, de faptul că "se pune problema renumirii şefului DNA".

68 afișări
Imaginea articolului Năstase: Dosarul "Trofeul calităţii" e aberant

Năstase: Dosarul "Trofeul calităţii" e aberant (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, marţi, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, fost inspector general al ISC, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii». În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţine DNA.

"Situaţia este foarte clară: s-a decis trimiterea mea în judecată într-un dosar aberant (dosarul campaniei electorale din 2004) în care mi se reproşează fapte pentru care nu există nici dovezi, nici responsabilităţi legale imputabile mie. Este dosarul despre cheltuielile de campanie din 2004, care a fost legat de numele meu pentru că eram preşedinte de partid la acea dată şi contracandidatul lui Traian Băsescu", scrie liderul PSD pe blog.

În opinia sa, acest dosar ar fi putut fi clarificat de mult timp dacă s-ar fi dorit.

"Au avut la dispoziţie patru ani, controlul total asupra Parchetului, sprijin politic. Nu s-au blocat în avize parlamentare, nu s-au blocat în chichiţe juridice. Ar fi putut să clarifice acest dosar de mult timp, dacă ar fi vrut. Au preferat să trimită abia acum dosarul în instanţă, eludând legea, pretinzând că între orele 6-8 dimineaţa eram preşedinte de partid şi nu prim-ministru - ca să nu ceară avizul de la Parlament. Şmecherii de doi lei!", spune Adrian Năstase.

În legătură cu momentul ales, Năstase spune că acesta este legat de faptul că este anul campaniei prezidenţiale, că agenda publică trebuie acoperită cu o temă şi că şeful DNA trebuie "renumit".

"De ce abia acum? Răspunsul este clar şi îl ştiţi cu toţii. Este anul campaniei prezidenţiale. Este anul în care e nevoie de o nouă temă care să acopere agenda publică. Este momentul în care se pune problema renumirii şefului DNA. Este, din nou, momentul în care trebuie să ne reafirmăm identitatea, ca partid, şi autonomia, chiar la guvernare fiind, faţă de Traian Băsescu. Este momentul în care am vorbit ferm despre priorităţile noastre ca partid şi ca reprezentanţi a milioane de români", consideră preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

El susţine că detaliile cazului în care este trimis în judecată nu au cum să-l incrimineze, mai ales că nu preşedintele de partid se ocupă de contabilitatea cheltuielilor la alegeri.

"Curtea de conturi a arătat că nu au fost probleme. La început, au vrut să arate că banii de la Trofeul calităţii ar fi mers la cladirea din Zambaccian. Apoi şi-au dat seama că nu ţine. La momentul respectiv, construcţia era terminată! Aşa că au dus «mortul» în Sărindar!", afirmă Năstase.

El sugerează o comparaţie între "nobleţea atitudinii preşedintelui Obama faţă de contracandidatul său la prezidenţiale" şi "atitudinea răzbunătoare timp de patru ani a lui Băsescu".

"Sper ca românii să voteze cu mai multă atenţie în noiembrie. Altfel, chiar vor pleca mulţi în Congo", scrie Năstase.

Citeşte şi:

Adrian Năstase, deferit justiţiei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici