Năstase: În acest moment este nevoie de o întoarcere la popor, de alegeri anticipate

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat vineri, la Beclean, că în acest moment este nevoie de "întoarcerea la popor", ceea ce înseamnă alegeri anticipate.

15 afișări
Imaginea articolului Năstase: În acest moment este nevoie de o întoarcere la popor, de alegeri anticipate

Năstase: În acest moment este nevoie de o întoarcere la popor, de alegeri anticipate (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"În opinia noastră este clar că, la momentul în care ne aflăm, ar fi nevoie de întoarcerea la popor. E o formulă pe care aţi mai auzit-o. De data aceasta va trebui să o folosim noi şi această întoarcere ar însemna efectiv alegeri anticipate", a spus Năstase.

Liderul PSD a explicat că în momentul în care PDL a scăzut atât de mult în sondaje şi "ultimul stâlp de susţinere pentru mecanismul constituţional al statului" a ajuns sub 20 la sută, este foarte clar că este nevoie de o reevaluare prin alegeri anticipate.

"Sigur aici vom vedea acum şi în toamnă cum va reacţiona Traian Băsescu la aceste lucruri. Evident că aceste alegeri anticipate ar trebui să fie pregătite de o echipă credibilă şi de aceea am vorbit de eventualitatea unui guvern de serviciu care să organizeze aceste alegeri anticipate. Aici vorbesc în nume personal, nu m-am consultat cu colegii mei. Este clar că avem nevoie de o formulă de încredere pentru organizarea alegerilor, apoi de alegeri anticipate care să stabilească o formulă de Parlament, bazată mai curând pe o formulă de tip german cu un sistem electoral mixt", a spus Năstase.

El a explicat că jumătate din locurile aflate în Parlament ar trebui să fie stabilite de către partide, iar jumătate să fie ocupate cu experţi, cu specialişti.

"Există o lipsă de competenţă managerială la nivel central şi uneori şi la nivel local şi aceste lucruri vor trebui corectate printr-un nou sistem electoral. Pe această bază, sunt convins că o formulă parlamementară nouă va putea să repornească motoarele economiei prin intermediul unui guvern mai competent şi care să se bazeze pe o încredere mai mare a populaţiei", a afirmat Năstase.

Întrebat dacă crede că cineva ar accepta, în acest moment, costurile organizării unor alegeri, Adrian Năstase a spus că, deocamdată, sunt suportate consturile incompetenţei actualei puteri.

"Putem deocamdată să marcăm un minus de 20 de miliarde de euro care reprezintă împrumutul lui Băsescu de anul trecut. Este vorba, în orice caz, de nişte costuri imense ale acestei incompetenţe din partea echipei actuale. Sunt convins că organizarea unor alegeri anticipate ar costa mult mai puţin şi ar aduce un profit mult mai mare pentru viitor", a declarat Năstase.

Întrebat dacă consideră că PDL ar putea accepta ideea alegerilor anticipate, Năstase a spus că PDL este marele perdant.

"În acest moment, PDL este marele perdant, la fel ca şi Guvernul. Dacă vor decide să meargă tot aşa, s-ar putea să treacă mult sub pragul de 20 la sută. La acest moment ar putea să se gândească că pot să conserve acest nivel. Se pot gândi şi că, peste câţiva ani, lucrurile vor merge mai bine, dar, între timp, din păcate, credibilitatea internă şi externă, problemele sociale se vor mări şi aici este preţul pe care îl va plăti ţara pentru lipsa de înţelepciune a conducătorilor săi", a spus Năstase.

Liderul PSD a afirmat că, deocamdată, ţara "plăteşte încă factura pentru realegerea lui Traian Băsescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici