Năstase: Vom ataca OUG de creştere a TVA la Avocatul Poporului, care poate sesiza CCR

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, înaintea BPN, că formaţiunea sa va face un demers de a ataca OUG de creştere a TVA de la 19% la 24% la Avocatul Poporului, care poate, la rândul său, să sesizeze Curtea Constituţională.

45 afișări
Imaginea articolului Năstase: Vom ataca OUG de creştere a TVA la Avocatul Poporului, care poate sesiza CCR

Năstase: Vom ataca OUG de creştere a TVA la Avocatul Poporului, care poate sesiza CCR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Oricum vom face un demers, singurul pe care îl putem adresa pentru a ataca această Ordonanţă de Urgenţă, la Avocatul Poporului, care poate la rândul lui să sesizeze Curtea Constituţională", a spus Năstase.

El a mai spus că Parlamentul trebuie să pună de acord legile austerităţii, declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, fără a interveni altcumva asupra acestora, fiind legi asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea.

"Eu cred că aici nu avem decât să luăm la cunoştinţă faptul că textele respective sunt neconstituţionale şi să modificăm în sensul respectiv textul legii. Guvernul şi-a asumat răspunderea pe aceste texte, sunt textele Guvernului, nu cred că noi putem să intervenim dincolo de ceea ce este corecţia aceasta necesară faţă de elementele de neconstituţionalitate stabilite de Curtea Constituţională", a opinat Năstase.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, la Botoşani, că decizia Guvernului de a majora TVA la 24% contravine legii, că măsura era pregătită de mult de PDL şi s-a întrebat dacă majorarea TVA va fi valabilă doar până la 31 decembrie, cât era prevăzută măsura de diminuare a pensiilor.

Ponta a spus, într-o conferinţă de presă, că modificarea Codului Fiscal se face prin lege şi se aplică după şase luni de la adoptare.

Şi purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că liberalii nu vor vota favorabil măsura privind majorarea TVA, precizând că juriştii din partid vor sesiza, eventual prin Avocatul Poporului, problemele de constituţionalitate pe care le ridică OUG emisă de Guvern în acest sens.

De asemenea, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că OUG prin care s-a decis majorarea TVA la 24% este neconstituţională, el anunţând că PC va susţine o eventuală atacare a acesteia la Curtea Constituţională, cât şi o viitoare moţiune de cenzură.

Premierul Emil Boc a fost întrebat de jurnalişti, duminică, înaintea şedinţei BPN al PDL, ce le transmite celor care susţin că nu pot fi promovate modificări ale Codului Fiscal prin OUG, el răspunzând: "Să mai studieze cu atenţie legea".

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale. Deciziile au fost luate după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici