Negocierile pentru conducerea Senatului au fost suspendate, coaliţia nu s-a impus

Negocierile dintre liderii grupurilor parlamentare pentru funcţiile din Biroul Permanent al Senatului s-au întrerupt, marţi, fără a se ajunge la niciun rezultat, reprezentanţii coaliţiei guvernamentale nereuşind să îşi impună punctul de vedere.

19 afișări
Imaginea articolului Negocierile pentru conducerea Senatului au fost suspendate, coaliţia nu s-a impus

Negocierile pentru conducerea Senatului au fost suspendate, coaliţia nu s-a impus (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Negocierile au fost întrerupte după aproape patru ore, în condiţiile în care PDL, UDMR şi UNPR nu au reuşit să îşi impună punctul de vedere în faţa PSD şi PNL.

Negocierile sunt îngreunate de faptul că, în actuala componenţă a Biroului Permanent, PSD şi PNL deţin majoritatea.

Discuţiile urmează să fie reluate miercuri dimineaţă, actualul Birou Permanent reunindu-se marţi după-amiază pentru a convoca şedinţa de plen a Senatului.

După negocieri, liderul senatorilor UNPR, Şerban Mihăilescu, a declarat că majoritatea guvernamentală formată de PDL, UNPR şi UDMR consideră că trebuie să deţină majoritatea şi în Biroul Permanent, lucru care s-ar putea realiza dacă grupul UNPR va fi reprezentat în Biroul Permanent.

"Nu este vorba de funcţii anume, ci de reprezentarea în Biroul Permanent a grupului independenţilor. Al doilea aspect, care este şi cel mai important, este că se doreşte păstrarea aceleiaşi majorităţi în Biroul Permanent din partea opoziţiei, în timp ce majoritatea în plen este cu totul alta, iar cu acest lucru noi nu putem fi de acord", a precizat Mihăilescu.

El a menţionat că senatorii UNPR nu vor participa la şedinţa de plen a Senatului de marţi după-amiază.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat că negocierile au fost întrerupte pentru că ele implicau nu doar poziţiile şi ponderea în Biroul Permanent, ci şi componenţa şi conducerea unor comisii.

Dacă PDL, UDMR şi UNPR reuşesc să îşi impună punctul de vedere, adică refacerea algoritmului de reprezentare în funcţie de numărul de senatori deţinuţi de putere, respectiv opoziţie, PSD şi PNL ar pierde, pe lângă majoritatea deţinută în prezent în BP, şi unele locuri în comisiile permanente, inclusiv preşedinţia uneia.

Senatorii UNPR nu sunt, deocamdată, reprezentaţi în Biroul Permanent, iar locurile în comisiile permanente sunt calculate fără a se lua în calcul ponderea UNPR în numărul total de senatori, astfel că reprezentanţii UNPR ocupă, în comisii, locurile eliberate, din diverse motive, de senatorii celorlalte grupuri.

Singura funcţie din Biroul Permanent care nu se negociază decât o sigură dată, la începutul mandatului, este cea de preşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici