Nemeth Zsolt sugerează că Ponta ar fi putut "înţelege greşit ceva" în cazul steagului secuiesc

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt a sugerat miercuri că premierul român Victor Ponta ar fi putut "înţelege greşit ceva" în cazul arborării steagului secuiesc, după replica acestuia potrivit căreia România nu va tolera "lecţii" de la nimeni în acest sens.

1682 afișări
Imaginea articolului Nemeth Zsolt sugerează că Ponta ar fi putut "înţelege greşit ceva" în cazul steagului secuiesc

Nemeth Zsolt (Imagine: Balasz Attila/Mediafax Foto)

Nemeth a sugerat, miercuri seară, că premierul român Victor Ponta ar fi putut "înţelege greşit ceva" atunci când a afirmat că România nu va tolera "lecţii" de la nimeni în legătură cu arborarea steagului secuiesc.

"Ce legi care nu trebuie încălcate sunt permise în Europa. Nu există nicio lege care să interzică folosirea steagului secuiesc în România. În acest context, normele europene şi normele unui stat guvernat de legi, trebuie asigurate, indiferent de ce tolerează sau nu premierul României", a declarat Nemeth la Gyula, în sud-vestul Ungariei.

El a afirmat că secuii din România au dreptul să folosească propriul steag şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul român va înţelege şi va permite acest lucru. El a reiterat sprijinul Ungarei pentru secui şi poziţia acesteia conform căreia problema trebuie rezolvată de România.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info. Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici