Nica: E neconstituţional să se pronunţe Camera pe motivele temeinice privind arestarea preventivă

Vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica (PSD) a declarat, marţi, că nu susţine modificarea Regulamentului Camerei astfel încât cererile de reţinere, arestare preventivă privitoare la deputaţi să conţină motive concrete şi temeinice, arătând că justiţia se înfăptuieşte de ICCJ şi instanţe.

117 afișări
Imaginea articolului Nica: E neconstituţional să se pronunţe Camera pe motivele temeinice privind arestarea preventivă

Nica: E neconstituţional să se pronunţe Camera pe motivele temeinice privind arestarea preventivă (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Noi trebuie să avem în vedere că există o decizie a Curţii Constituţionale care spune că justiţia se înfăptuieşte de ICCJ şi instanţe, atunci nu este constituţional ca noi să ne pronunţăm asupra motivelor temeinice sau netemeinice care rezultă dintr-o cerere înaintată de minister în care pe noi ne sesizează cu privire la încuviinţarea începerii urmăririi penale sau arestării sau reţinerii. Noi suntem numai un organ politic şi avem în vedere anumite elemente, dacă se justifică sau nu se justifică încuviinţarea arestării preventive. Dar cu privire la motivele temeinice cu privire la arestare, atunci nu se pot pronunţa decât instanţele. Trebuie să avem în vedere că în noul Cod de procedură penală judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă cu privire la temeinicie", a precizat Nica.

El a spus că liberalii au acuzat PSD de modificarea Regulamentului cu privire la imunitate, dar aceştia uită că au lucrat şi ei la aceste modificări.

"Eu nu aş merge numai pe ce spun liberalii, că ei numai acuză în ultimul timp, dar uită că lucrează şi ei împreună cu noi. Totul se va decide mâine la votul din plenul Parlamentului. Dacă este nevoie, ne vom pronunţa în plen. Opinia mea este întemeiată pe o decizie a CC din 2003, mai ales că este conform Constituţiei că justiţia se face prin ICCJ şi instanţe", a adăugat Nica.

Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei care urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei de miercuri prevede că cererea de reţinere, arestare preventivă, percheziţie a deputatului trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei. Raportul Comisiei juridice va face referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că a cerut în Biroului Permanent amânarea dezbaterii modificărilor la Regulamentul Camerei deoarece liberalii nu sunt de acord cu amendamentele legate de revocarea preşedintelui Camerei şi imunitatea parlamentară, însă PSD a respins acest lucru.

"Am solicitat amânarea cu o săptămână a dezbaterii Regulamentului, pentru că ne-am înţeles să modificăm Regulamentul în acele puncte în care există un consens la nivelul grupurilor parlamentare şi există două puncte în care se propune modificarea Regulamentului cu care grupul PNL nu este de acord. Este cel legat de regimul imunităţilor parlamentare, începerea urmăririi penale, arestare, reţinere, percheziţie şi al doilea punct este procedura de revocare a preşedintelui Camerei", a menţionat el.

Orban a explicat că liberalii susţin proceruri mai scurte şi vot deschis în cazul ridicării imunităţii parlamentare, arestării, reţinerii şi percheziţiei şi ca revocarea preşedintelui Camerei să nu fie lăsată numai la latitudinea grupului parlamentar care l-a propus, ci când se schimbă majoritatea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, luni, în replică la criticile lui Ludovic Orban la modificările Regulamentului privind revocarea preşedintelui Camerei, că "nimeni de la PSD nu ţine de scaun" şi că "este imoral, idecent" să se pună în gura PSD ceea ce se face la PNL. Zgonea a spus că a cerut tuturor liderilor de grup să introducă în modificările Regulamentului doar lucrurile pentru care există un consens deoarece nu este un regulament al PSD sau al PNL, iar raportul privind aceste modificări este semnat şi de membrii PNL.

"Am cerut celor şase lideri să introducă numai acele lucruri pentru care există un consens, nu este un regulament al PSD sau al PNL, ci al Camerei. Toate lucrurile au mers bine şi frumos, i-am informat pe colegi că voi scrie procurorului DNA şi procurorului şef dacă există anumite recomandări pe care poate să le facă la Regulament în materie de ridicare de imunitate, reţinere şi arestare ca aceste chestiuni să nu fie contestate, să începem să conlucrăm între instituţii. Nu a fost nicio obiecţie, am scris, am trimis, am amânat pentru că cei de la PNL trimiteau astăzi pe unul, mâine pe altul. Raportul este semnat de membrii PNL", a spus Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici