Nicolae Ciucă, despre Rusia: Toată lumea este îngrijorată / Suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări

  • Toată lumea este îngrijorată în legătură cu acţiunile Rusiei, însă diplomaţia trebuie să prevaleze unei soluţii militare, spune premierul.
  • Nicolae Ciucă afirmă că măsurile de securitate nu trebuie să ne liniştească total, însă „suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări”.
Imaginea articolului Nicolae Ciucă, despre Rusia: Toată lumea este îngrijorată / Suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări

Nicolae Ciucă, despre Rusia: Toată lumea este îngrijorată / Suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări

Întrebat, la un post de televiziune, dacă agresivitatea militară a Rusiei ar putea să ne ducă într-o realitate periculoasă pentru România, premierul a răspuns: „Putem să vedem cât se poate de clar că există o creştere a dispozitivului militar al Federaţiei Ruse atât la graniţa de est a Ucrainei, cât şi în Peninsula Crimeea şi în Belarus. Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare şi, de altfel, discuţiile care au fost publice până în momentul de faţă, solicitările care au fost publice, ne lasă să înţelegem că dispozitivul militar este pregătit pentru ceva anume”.

Totuşi, prim-ministrul consideră că diplomaţia trebuie în continuare să prevaleze unei soluţii militare.

„Am văzut că s-au făcut eforturi internaţionale deosebite şi se caută soluţii astfel încât această acţiune militară să nu se producă. În ceea ce priveşte situaţia în care ne găsim, cred că este foarte important să subliniem faptul că atât timp cât suntem o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, garanţiile de securitate - umbrela de securitate, cum am văzut că se foloseşte foarte des în prezentarea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre - constituie într-adevăr un element de siguranţă pentru ceea ce înseamnă apărarea noastră ca ţară şi apărarea noastră în interiorul Alianţei Nord-Atlantice”, afirmă Ciucă.

Premierul menţionează că îngrijorările nu sunt doar ale sale: „Putem să observăm că toată lumea este îngrijorată şi se caută soluţii astfel încât, pe de parte, să nu existe acel moment în care acţiunea militară se declanşează, iar pe de altă parte am putut să observăm soluţiile de garantare a securităţii, am putut să vedem şi salut încă o dată decizia Statelor Unite de a trimite un detaşament de 1000 de militari pe flancul estic pe teritoriul României. Este foarte bine venită şi oferta Franţei de a asigura o structură militară pentru naţiunea cadru a unei capabilităţi militare NATO care, de asemenea, să fie desfăşurată în România. Ca atare, putem să vorbim pe de-o parte de măsurile diplomatice şi pe de altă parte de măsurile de asigurare a apărării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, ceea ce pentru mine, ca fost militar, şi vreau să transmit acest mesaj şi populaţiei, reprezintă măsuri de securitate, care sigur, nu trebuie să ne liniştească întru totul, există în schimb măsuri care vin şi dau siguranţa că, indiferent de ceea ce se întâmplă, suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici