Nicolae Ciucă, discuţie cu premierul Belgiei despre energie, Schengen şi portul Constanţa

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, s-au întâlnit miercuri şi au discutat despre criza energiei, războiul din Ucraina, spaţiul Schengen şi portul Constanţa.

447 afișări
Imaginea articolului Nicolae Ciucă, discuţie cu premierul Belgiei despre energie, Schengen şi portul Constanţa

Sursa foto: Guvernul României

Cei doi premieri au semnat mai multe documente bilaterale. De asemenea, ei au abordat mai multe teme printre care prezenţa trupelor belgiene în Grupul de Luptă NATO dislocat în România, criza energiei şi dezvoltarea cooperării în ceea ce priveşte semiconductorii.

„Am semnat astăzi Memorandumul de Înţelegere în domeniul nuclear, ca parte a angajamentului nostru, în cadru UE, de a găsi noi surse de energie, chiar dacă vorbim de tranziţia la aceste surse, dar ele fac parte din angajamentul nostru de a face tot posibilul pentru a obţine independenţă în proporţie de sută la sută de sursele ruseşti de energie. Este o importantă abordare. Aţi menţionat deja domeniile pe care le-am discutat. Suntem interesaţi în dezvoltarea cooperării în ceea ce priveşte semiconductorii, sunt alocaţi 500 milioane de euro prin PNRR, cercetării şi dezvoltării semiconductorilor, această cooperare bilaterală conferă o mai mare relevanţă abordării noastre”, a declaarat Nicolae Ciucă.

Premierii Belgiei şi ai României au mai vorbit despre războiul din Ucraina şi despre dezvoltarea portului Constanţa.

„Guvernul român a întreprins, la rândul său, acţiuni de reparare şi modernizare a infrastructurii în vederea sprijinirii exporturilor ucrainene de cereale spre Europa şi nu numai. În această privinţă, portul Constanţa joacă un rol major şi suntem interesaţi să învăţăm din experienţa portului Anvers legat de toate aceste proceduri de dezvoltare a cooperării în viitor şi a capabilităţilor portului Constanţa”, a adăugat premierul Nicolae Ciucă.

La finalul discuţiilor, prim-ministrul român i-a mulţumit premierului belgian pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen şi ridicarea MCV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici