Nicolai a respins acuzaţiile privind dosarul său profesional

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a respins, miercuri, acuzaţiile care i s-au adus în legătură cu dosarul profesional, ea precizând că nu a arestat şi nu a încarcerat ilegal nicio persoană, neavând ce să-şi reproşeze.

1 afișare
Imaginea articolului Nicolai a respins acuzaţiile privind dosarul său profesional

Nicolai a respins acuzaţiile privind dosarul său profesional

Senatorul PNL a mai arătat că Parchetul General a încălcat legea atunci când a făcut publice date privitoare la tatăl său şi a spus că îl va sfătui pe acesta să nu acţioneze în judecată Parchetul „din respect pentru justiţie”.

Norica Nicolai a mai spus că, în perioada 1987-1988, a fost internată perioade îndelungate, fiind suferind de tuberculoză renală. Potrivit senatorului PNL, în această perioadă a fost plecată în SUA, pentru a face investigaţii medicale suplimentare.

Ea a dezminţit speculaţiile apărute în presă, potrivit cărora dacă ar ajuge ministru nu ar face reformă, precizând că a votat pozitiv la legea ANI şi legea reformei DNA.

"Vă pun la dispoziţie acel dosar care a generat, la vremea respectivă, sancţionarea mea cu avertisment. Din dosar reiese că nu am arestat nelegal nicio persoană, nu am încarcerat pe nimeni. Profesional, în legătură cu acel evreniment, nu am ce să-mi reproşez", a declarat Nicolai.

În ceea ce priveşte incidentul din 1991, ea a afirmat că nu ştia că un simplu cetăţean al României nu are dreptul să participe într-o instanţă în calitate de reprezentant al unei persoane, fie ea şi cetăţean străin.

"Am procedat legal pentru că legea îmi dădea dreptul ca, în baza unei procuri speciale, să reprezint un cetăţean străin. Doamna respectivă îmi este prietenă. Ea a înfiat un copil din România, care astăzi trăieşte în SUA. Pot să vă spun că este dispusă să se facă verificări în legătură cu situaţia acestui copil. Acea doamnă a locuit la mine, în Olteniţa, o perioadă de o lună", a completat vicepreşedintele liberal, adăugând că, între 1987 şi 1988, a fost internată pentru o tuberculoză renală.

Cu privire la calitatea sa de membru PCR, Norica Nicolai a recunoscut că a fost membru de partid, începând cu ultimul an de facultate.

"Am funcţionat un an şi jumătate ca secretar de partid al Parchetului local Olteniţa", a spus senatorul PNL.

De asemenea, ea a acuzat Parchetul ICCJ că a făcut publice date personale ale tatălui său, încălcând legea.

"Parchetul General (Parchetul ICCJ - n.r.) a făcut publice date personale ale tatălui meu, încălcând legea. Tatăl meu va decide dacă va sesiza Parchetul General (Parchetul ICCJ - n.r.) pentru săvârşirea unei infracţiuni, pentru că publicarea de date personale fără acordul persoanei respective constituie fapte penale. Îl voi sfătui însă să nu facă acest lucru, din respect pentru justiţie", a mai precizat Norica Nicolai.

La finalul declaraţiei, ea a prezentat presei voturile sale din Senat cu privire la mai multe acte normative cu referire la justiţie, pentru a respinge astfel acuzaţiile potrivit cărora nu ar dori continuarea reformei în justiţie.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, de vineri seară, "Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Conform dosarului profesional al Noricăi Nicolai, în concluziile referatului Direcţiei a V-a din Procuratura Generală, referitor la contestaţia împotriva ordinului de sancţionare pentru "nerespectarea unor dispoziţii legale şi lipsuri în activitate în dosarul penal 831/P/1987 al Procuraturii locale Olteniţa", se precizează că s-a "constatat că procurorul Clinci Norica prin rechizitoriul din 30 septembrie 1987 a dispus trimiterea în judecată în lipsă şi în stare de arest a inculpatului Ioniţă Valerică, fiul lui Ion şi Maghioala, născut la 16.04.1962 în comuna Vasilaţi, judeţul Călăraşi, fără antecedente penale, pentru furt calificat din avutul obştesc, împreună cu alţi 5 inculpaţi. Datele de stare civilă au fost luate din dosarul de ceretare al miliţiei şi din referatul de terminare a urmăririi penale.

După condamnarea tot în lipsă a inculpatului la instanţa de fond, organele de miliţie au prins pe adevăratul făptuitor al infracţiunii în persoana lui Ioniţă Valerică, fiul lui Vasile şi Hristina, născut la 3 martie 1960, recidivist şi l-au prezentat procurorului Clinci Norica. Aceasta a ascultat pe inculpat, care a recunoscut fapta, dar nu i-a luat interogator sau declaraţie conform art. 46 din Regulament. Fără a dispune începerea urmăririi penale sau punerea în mijşcare a acţiunii penale şi întocmire a dosarului penal procurorul Clinci Norica a modificat mandatul de arestare preventivă aflat în posesia organului de miliţie şi a dispus introducerea inculpatului în arest, după care a declarat recurs împotriva sentinţei de condamnare pentru starea de recidivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici