Nicolai: Comisia privind presupuse centre de detenţie CIA nu a fost una judiciară

Fostul preşedinte al comisiei parlamentare privind presupuse centre de detenţie CIA în România, Norica Nicolai, a declarat, joi, că dacă ar fi fost senator american ar fi putut să investigheze operaţiunile CIA, precizând că această comisie pe care a condus-o nu a fost una judiciară.

49 afișări
Imaginea articolului Nicolai: Comisia privind presupuse centre de detenţie CIA nu a fost una judiciară

Nicolai: Comisia privind presupuse centre de detenţie CIA nu a fost una judiciară (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Comisia parlamentară (privind presupuse centre de detenţie CIA în România-n.r.) nu a fost o comisie judiciară care să aibă posibilităţi judiciare de anchetă. Nici Parlamentul European, nici Dick Marty nu au vorbit despre astfel de informaţii (de genul celor apărute joi în New York Times - n.r.)", a precizat pentru MEDIAFAX Norica Nicolai.

Ea a spus că foştii oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane citaţi de New York Times nu precizau că au existat astfel de închisori, ci vorbeau doar despre un proiect al CIA.

"În declaraţia citată se spune că exista un proiect, nu se spune că au existat închisori CIA. Dacă aş fi fost senator american, aş fi avut posibilitatea să investighez operaţiuniel CIA. În România, noi nu am avut astfel de posibilitate care să ne conducă la existenţa unor centre de detenţie CIA pe teritoriul nostru", a spus fostul preşedinte al comisiei parlamentare privind presupuse centre de detenţie CIA în România.

Nicolai: Autorităţile române ar trebui să reacţioneze

Nicolai a arătat că autorităţile române ar trebui să reacţioneze la informaţiile apărute în New York Times, afirmând că acestea fac parte dintr-un scenariu de decredibilizare a ţării noastre.

"Cred că este un scenariu de decredibilizare, iar, din păcate, România nu a avut niciodată o reacţie solidă cu privire la acest subiect. Este totuşi o ţară care are şi Guvern, şi preşedinte. Alte ţări care au fost acuzate de astfel de implicări au reacţionat ferm. Cred că este momentul ca autorităţile de la Bucureşti să aibă grijă şi de imaginea ţării în afară şi să aibă mai puţină grijă de bâlciul din interior", a declarat Norica Nicolai, fost preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind presupuse centre de detenţie CIA în România, Norica Nicolai.

Ea a mai afirmat că aşteaptă reacţia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc cu privire la articolul din New York Times.

Una dintre închisorile secrete ale CIA s-a aflat într-o clădire renovată situată pe o stradă intens circulată din Bucureşti, au declarat foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, citaţi de New York Times în ediţia electronică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici