Norica Nicolai: Ancheta parlamentară nu a exclus, dar nici nu a expus existenţa închisorilor CIA

Norica Nicolai, fost şef al comisiei parlamentare care a investigat informaţiile privind existenţa închisorilor CIA din România, susţine este datoria organelor de anchetă să stabilească dacă în România au existat astfel de baze.

483 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai: Ancheta parlamentară nu a exclus, dar nici nu a expus existenţa închisorilor CIA

Norica Niculai: Ancheta parlamentară nu a exclus, dar nici nu a expus existenţa închisorilor CIA

"Este o condamnare într-o plângere individuală a unui cetăţean saudit de cetăţenie yemenită, care a făcut o plângere că ar fi fost ţinut în închisori româneşti la Parchete în 2012. Din păcate, această plângere nu a fost investigată nici până astăzi. Tot ce pot să vă spun este că ancheta parlamentară nu a exclus, dar nici nu a expus existenţa unor centre de detenţie, însă noi nu am exlus transferul de pe teritoriul României. La momentul respectiv, în 2007, Parlamentul a cerut Parchetelor să procedeze la o investigaţie judiciară, pentru că Parlamentul nu are niciun fel de competenţă în această materie. Nu putea face o Comisie rogatorie sau să ceară lămuriri statului american, pentru că aceste închisori au fost deţinute şi manageriate de CIA", a declarat, pentru MEDIAFAX, Norica Nicolai.

Europarlamentarul precizează că răspunderea ar trebui să le aparţină foştilor lideri ai ţării.

"De atunci înţeleg că în procuratura română se fac investigaţii care nu au nicio finalitate. După părerea mea, dacă se pune problema unei răspunderi şi CEDO cere să se analizeze răspunderea oficialilor români, trebuie căutată la un alt nivel a celor care în calitate de foşti preşedinţi sau foşti prim-miniştrii au încheiat un acord cu centrul american pentru a avea centre de detenţie pe teritoriul României şi cu privire la situaţia Parchetelor din România care, iată, timp de opt ani nu au fost capabile să facă nicio investigaţie relevantă", a precizat politicianul.

"E vorba de o detenţie de 18 luni. Această locaţie nu a fost identificată de ancheta parlamentară pentru că noi nu am investigat decât ceea ce era public, adică transferurile operate de avioane care au fost închiriate de CIA şi în cadrul acestor transferuri nu s-au stabilit niciun fel de elemente care să stabilască faptul că au fost locaţii secrete pentru detenţia acestor persoane", explică Nicolai.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că ţara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deţinut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de instanţa europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenţie NEGRU (Detention Site Black), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autorităţile române cunoşteau faptul că CIA va întreprinde acţiuni contrare drepturilor înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ale deţinutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenţie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului român la acţiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător. Instanţa europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigaţie completă în cazul Al Nashiri, şi dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil. Bucureştiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici