Norica Nicolai, despre respingerea Rovanei Plumb: Probabil preşedintele CE va cere desemnarea altui candidat. Nu cred că pierdem portofoliul

Norica Nicolai a declarat, referitor la respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI, că probabil preşedintele CE Ursula von der Leyen va solicita României să desemneze un alt candidat. Aceasta nu crede că ţara noastră va pierde portofoliul transporturi.

501 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai, despre respingerea Rovanei Plumb: Probabil preşedintele CE va cere desemnarea altui candidat. Nu cred că pierdem portofoliul

Nicolai: Probabil preşedintele CE va cere desemnarea altui candidat. Nu cred că pierdem portofoliul

„Pentru această comisie procedura este nouă pentru că la precedenta Comisie, mă refer la Comisia Junker, Comisia Juridică nu a făcut o verificare în raport de codul de conduită al comisarilor cu privire la conflictele de interese, dar confruntat cu foarte scandaluri de conflict de interese, mai ales post pierderea mandatului foarte mulţi dintre comisari şi dintre preşedinţii de comisie s-a dovedit că erau pe ştatele de plată a unor mari companii, inclusiv bănci, preşedintele Barroso este şi acum, lucrează în beneficiul unor bănci s-a hotărât ca să se verifice onestitatea şi integritatea candidaţilor. Nu ştiu în concret i-au reproşat doamnei Plumb, ce tip de conflict de interese, sunt definite în regulament câteva. Conform procedurii actuale, este împiedicată să meargă la un examen de competenţă de specialitate în comisia de transport şi probabil preşedintele desemnat al Comisiei va cere României desemnarea unui alt candidat”, a afirmat Norica Nicolai, vineri, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că au mai existat astfel de înlocuiri de comisari europeni şi în Comisia Europeană precedentă, condusă de Jean-Claude Juncker.

„Am văzut astăzi (vineri - n.r.) însă o intervenţie a preşedintelui PE pe această chestiune, aşteptăm un răspuns al Comisiei Juridice din PE, dar în măsura în care răspunsul va fi negativ aceasta este procedura de urmat. Nu este prima înlocuire să ştiţi, au mai fost şi în mandatul trecut două astfel de situaţii, paradoxal una la transporturi, deci aceeaşi Comisie, era vorba de candidata slovenă care a fost prim-ministru al Sloveniei şi care s-a autopropus pentru această funcţie, dar a picat în audierea din comisia de transport şi aşa ajuns Violeta Bulc comisar pe probleme de transport, văd că şi România şi Ungaria sunt în aceeaşi situaţie şi aşteptăm evoluţia în raport de opinia Comisiei Juridice”, a explicat Nicolai.

Ea este de părere că portofoliul transporturi nu va fi pierdut de către România.

„Nu cred pentru că portofoliile au fost deja negociate cu statele membre şi asta ar însemna o bulversare a întregii comisii, cele două portofolii, aşa zis rămase libere dacă cele două persoane nu sunt acceptate sunt obligatorii, deci România în opinia mea va trebui să desemneze o altă persoană pentru calitatea de comisar pe probleme de transport”, a conchis Norica Nicolai.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european. Şi Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Comisia JURI urmează să se reunească, luni, în şedinţă pentru a lua o decizie cu privire la cei doi candidaţi aflaţi în potenţial conflict de interese.

Taguri:
nicolai,
plumb,
comisar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici