NOUA CONSTITUŢIE: Iniţierea referendumului, aprobată de Parlament. Pragul poate fi de de 30% din alegători

Comisia de revizuire a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care referendumul naţional poate fi convocat şi de 250.000 de cetăţeni cu drept de vot, iniţierea consultării trebuie însă aprobată de Parlament, iar pentru a fi validată trebuie să participe la vot minimum o treime din alegători.

1401 afişări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Iniţierea referendumului, aprobată de Parlament. Pragul poate fi de de 30% din alegători

NOUA CONSTITUŢIE: Iniţierea referendumului, aprobată de Parlament. Pragul poate fi de de 30% din alegători (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Astfel, un prim amendament al PSD modifică actualul articolul 90 din Constituţie, precizând: "Preşedintele României sau cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa, prin referendum, cu privire la probleme de interes naţional, cu excepţia celor referitoare la revizuirea Constituţiei. Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi".

Amendamentul a fost adoptat cu 16 voturi "pentru" şi 6 voturi "împotrivă".

De asemenea, un amendament complementar adoptat stipulează că "cetăţenii care iniţiază organizarea referendumului trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative".

Mai mult, este introdusă în Constituţie condiţia valabilităţii unui referendum în funcţie de prezenţa la urne a cel puţin o treime din alegători.

"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin o treime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale", prevede un alt amendament al PSD adoptat cu 16 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă".

În urma dezbaterilor din cadrul Comisiei de revizuire, amendamentul iniţial al PSD a fost reformulat, astfel încât a fost redus numărul minim al persoanelor care trebuie să se prezinte la urne pentru ca un referendum să fie declarat valabil, de la o treime la 30 la sută.

"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale", este forma agreată în cele din urmă de majoritatea membrilor comisiei.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici