Noua lege a ANI intră miercuri în plenul Camerei Deputaţilor

Proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, iniţiat de Guvern, va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, a anunţat secretarul acestui for legislativ Dumitru Pardău (PDL).

26 afișări
Imaginea articolului Noua lege a ANI intră miercuri în plenul Camerei Deputaţilor

Noua lege a ANI intră miercuri în plenul Camerei Deputaţilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Pardău a declarat, marţi, că membrii Biroului permanent al Camerei Deputaţilor au decis cu 7 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă" ca proiectul acesta de lege să fie analizat până miercuri, la ora 12.00, de Comisia juridică a Camerei.

"S-a decis ca amendamentele la proiect să fie depuse până pe 28 aprilie la ora 10.00, iar raportul Comisiei juridice să fie gata pe 28 aprilie până la ora 12.00, astfel încât să intre în plenul Camerei Deputaţilor", a explicat Dumitru Pardău.

El a precizat că toţi deputaţii vor fi informaţi în legătură cu acest program, iar Secretariatul General al Camerei va pune în casetele parlamentarilor proiectul.

Pardău a mai spus că proiectul de lege va fi afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar deputaţii vor fi anunţaţi prin SMS de hotărârile Biroului Permanent al Camerei pe această temă.

Dumitru Pardău a precizat pentru Mediafax că, la şedinţa Biroului permanent al Camerei, împotriva acestui program de dezbatere a proiectului de lege elaborat de Guvern a votat doar Ludovic Orban (PNL).

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu, prin care şeful statului informa în legătură cu consultările de la Cotroceni cu partidele parlamentare pe tema ANI şi preciza că este necesar ca în termen de 10 zile să aibă loc o dezbatere a proiectului de lege privind această instituţie.

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat optimist, în urma consultărilor pe care le-a avut luni cu liderii formaţiunilor parlamentare, declarând că toţi participanţii au fost de acord cu faptul că trebuie să se acţioneze rapid, astfel încât în zece zile să se adopte o lege de funcţionare a ANI.

Proiectul de lege adoptat, luni, de Guvern pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prevede că demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, ce va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei.

Declaraţia publică va prezenta în continuare valoarea conturilor bancare.

Noile formulare vor fi completate începând cu luna iunie, odată cu actualizarea declaraţiilor de avere, potrivit legii.

Curtea Constituţională a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici