Noul Guvern poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni seara, cu majoritate de voturi, legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, în conformitate cu raportul cu amendamente întocmit de Comisia juridică.

15 afișări
Imaginea articolului Noul Guvern poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Noul Guvern poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Potrivit preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, actul normativ a fost votat cu majoritatea voturilor, fiind înregistrate şi 12 abţineri.

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat, în dezbaterile generale, că PNL votează această lege, motivând că "orice Guvern trebuie să fie abilitat să emită ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare", dar a susţinut că adoptarea acestei legi se face cu încălcarea articolului 69 din Regulamentul Camerei.

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a arătat că juriştii au restrâns domeniile de abilitare a Executivului. "Am restâns domeniul asupra căruia guvernul va avea posibilitatea să emită ordonanţe, astfel încât tot Parlamentul să fie autoritatea care emite legi", a susţinut social-democratul.

În plus, liderul deputaţilor UDMR Marton Arpad a ţinut să evidenţieze faptul că în proiectul legislativ este mai permisiv decât cel propus de vechiul guvern.

"Trebuie să dezbatem un proiect de lege pentru un guvern şi după o jumătate de oră vom avea un alt guvern. Ni s-a spus că s-a restrâns aria competenţelor, sunt cel puţin de două ori mai multe puncte adăugate decât cele eliminate. Dăm o abilitatre în plus faţă de ce a propus vechiul Guvern", a spus Marton.

Conform proiectului legislativ adoptat şi de juriştii de la Cameră, noul Guvern este abilitat să emită ordonanţe în finanţe publice, economie, amenajarea teritoriului, justiţie, administraţie publică, sănătate, cultură, salarizare, tineret şi sport, turism, agricultură.

Guvernul va mai putea emite ordonanţe şi pentru prorogarea uneor termen prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Juriştii de la Cameră au menţinut în principiu raportul venit de la Senat, aducând în plus un singur amendament, potrivit căruia Guvernul are posibilitatea să decidă transferarea atribuţiilor din domeniul sănătăţii de la minister către autorităţile publice locale.

Singurul deputat care a avut obiecţii la începutul şedinţei privind discutarea legii de abilitare a fost deputatul PSD Florina Jipa, care a replicat că actul normativ nu poate fi discutat înainte de validarea noului Guvern.

"Nu putem să abilităm un guvern să emită ordonanţe atât timp cât timp nu este învestit", le-a spus Jipa colegilor din Comisie, ţinând să precizeze la finalul şedinţei că nu s-a abţinut pentru faptul că nu este de acord cu punctele prevăzute de lege, ci pentru faptul că Guvernul nu este încă validat de Parlament.

Conform raportului Comisiei Juridice, senatorii au adăugat, la domeniul "Finanţe publice şi economie", posibilitatea unor reglementări privind "asigurarea resurselor financiare necesare susţinerii sistemului pensiilor de stat", reglementarea unor măsuri privind creşterea finanţării de la bugetul de stat a reabilitării termice a locuinţelor şi clădirilor administraţiei publice centrale şi locale.

Camera Deputaţilor a fost sesizată în calitate de Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici