„Nu suntem pregătiţi pentru asta”. Potrivit Fox News, experţii în inteligenţă artificială trag un semnal de alarmă pentru alegerile din 2024

  • Experţii în tehnologie şi politologii avertizează asupra utilizării necontrolate a inteligenţei artificiale în anul electoral 2024.
  • Recent, utilizatorii au generat imagini controversate cu Donald Trump arestat de poliţia federală şi alţi politicieni băgaţi în ipostaze cu caracter defăimător.
  • Pe YouTube au apărut mai multe canale cu scenete de parodie în care sunt folosite vocile generate de AI ale politicienilor americani, precum Joe Biden, Donald Trump şi Barack Obama. Cei trei politicieni americani au ajuns "personaje" pe YouTube.
352 afișări
Imaginea articolului „Nu suntem pregătiţi pentru asta”. Potrivit Fox News, experţii în inteligenţă artificială trag un semnal de alarmă pentru alegerile din 2024

Krucial - YouTube

Inteligenţa artificială generativă poate produce rapid mesaje de campanie ţintite, texte, imagini sau videoclipuri, dar poate fi folosită şi pentru a induce în eroare alegătorii, a impersona candidaţi şi a submina alegerile la o scară şi cu o viteză fără precedent, mult mai rapid decât o puteau face trolli ruşi sau fanaticii ultraconservatori la alegerile din 2016 şi 2020. 

„Nu suntem pregătiţi pentru asta”, a declarat A.J. Nash, vicepreşedinte de informaţie la firma de securitate cibernetică ZeroFox.

Printre multele capabilităţi ale AI, iată câteva care vor avea consecinţe semnificative asupra alegerilor şi votului: mesaje automate de tip robocall, cu vocea unui candidat, care îndeamnă alegătorii să-l voteze; înregistrări audio ale unui candidat care presupune că ar fi mărturisit o crimă sau ar fi exprimat opinii rasiste; imagini video care arată pe cineva dând un discurs sau un interviu pe care nu l-a susţinut niciodată în realitate. 

Petko Stoyanov, directorul global de tehnologie la Forcepoint, o companie de securitate cibernetică din Austin, Texas, a prezis că grupuri de trolli şi fanatici care vor să se amestece în alegerile democratice din SUA vor folosi inteligenţa artificialăpentru a eroda încrederea populaţiei într-un anume candidat (în cazul de faţă, Joe Biden sau Donald Trump).

 „Ce se întâmplă dacă o entitate internaţională - un infractor cibernetic sau un stat naţional - îl imită pe cineva? Care este impactul? Avem vreo cale de ripostă?”, s-a întrebat Stoyanov pentru Fox News

Un exemplu de utilizare a inteligenţei artificiale - canalul Krucial de pe YouTube prezintă un serial de parodie de tip slide-show cu actualul preşedinte american Joe Biden, fostul preşedinte Donald Trump şi fostul preşedinte Barack Obama. Ocazional apar fostul preşedinte George W. Bush, miliardarul Elon Musk şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. 

Pe fundal sunt auzite vocile preşedinţilor generate de un program cu inteligenţă artificială- ElevenLabs. Programul reproduce vocea unei persoane publice (o celebritate) pe baza textului scris de utilizator. 

Scenariul în format text ar putea fi foarte bine generat şi de ChatGPT

În plus, utilizatorii pot folosi şi imagini generate de Midjourney.

Astfel,  poate rezulta un minunat serial de comedie cu preşedinţii americani în care se duc într-o excursie, explorează universuri paralele, se duc la o convenţie de anime şi explorează o casă bântuită, de multe ori făcându-şi apariţia în situaţii ce ar părea stânjenitoare pentru politicienii americani din cauza programului vocal ce le imită vocile cu mare acurateţe. 

Un alt exemplu este un clip în care Donald Trump, Joe Biden, Hillary Clinton şi Barack Obama se tachinează sau se jignesc reciproc într-o partidă multiplayer în jocul Smite, bineînţeles, cu voci generate de text şi cu programe vocale cu inteligenţă artificială. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici