Octavian Berceanu: Degeaba schimbăm becurile vechi, din moment ce clădirile publice sunt ineficiente

Degeaba schimbăm becurile vechi, din moment ce clădirile publice sunt ineficiente din punct de vedere energetic, spune fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu: „Nu becurile sunt problema, ci întregul sistem public de clădiri e total ineficient din punct de vedere energetic”.

271 afișări
Imaginea articolului Octavian Berceanu: Degeaba schimbăm becurile vechi, din moment ce clădirile publice sunt ineficiente

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat un program pentru schimbarea becurilor vechi cu altele noi, care consumă mai puţin curent electric. De asemenea, iluminatul clădirilor publice ar putea fi oprit la miezul nopţii. Guvernul caută soluţii pentru a reduce risipa, după ce Comisia Europeană a cerut statelor membre o diminuare cu 5% a consumului de energie, la orele de vârf.

Octavian Berceanu atrage atenţia, la RFI, că simpla schimbare a unor becuri nu va rezolva problema: ”Eu m-aş uita un pic la nivel european ce se întâmplă, unde inteligenţa artificială deja măsoară în instituţiile publice modul în care este consumată energia, eficienţa acesteia şi noi încă suntem la faza cu schimbatul becurilor. Hai să privim imaginea de ansamblu, ce se întâmplă în lumea largă şi în mod special în Europa sau în ţările din jurul nostru: deja, se construiesc clădiri pentru administraţie, cu eficienţă foarte mare energetică, cu pompe de căldură, cu panouri solare, cu termoizolaţie”.

El spune că sediile instituţiilor publice din România sunt total ineficiente energetic: ”Sunt foarte multe locaţii în România unde oamenii stau înghesuiţi în nişte demisoluri, în nişte clădiri unde este extrem de frig pe timpul iernii şi sunt nevoiţi să bage calorifere electrice în priză, ca să se încălzească, la ţară am văzut chiar reşourile acelea tradiţionale, cu rezistenţă. Or cum poţi să vorbeşti de nişte becuri, când tu ai un consum foarte mare şi eficienţă extrem de mică în aceste clădiri publice? Nu becurile sunt problema, problema este că întregul sistem public de clădiri e total ineficient din punct de vedere energetic”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici