Oficiali ai Departamentului de Stat din SUA, primiţi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a primit, vineri, pe adjunctul secretarului de stat al SUA pentru management şi resurse Richard R. Verma şi pe asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri politico-militare Jessica Lewis, însoţiţi de ambasadoarea Kathleen Kavalec.

203 afișări
Imaginea articolului Oficiali ai Departamentului de Stat din SUA, primiţi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Oficiali ai Departamentului de Stat din SUA, primiţi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

„În cadrul consultărilor au fost abordate evoluţiile privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi sprijinul coordonat pe care România şi SUA îl oferă Ucrainei, pe toate palierele, precum şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. De asemenea, au discutat despre viitoarea Strategie a SUA privind securitatea regiunii Mării Negre, sprijinul pentru accederea României în programul Visa Waiver, precum şi obiectivele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit la Bucureşti de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în luna septembrie 2023, împreună cu Forumul de Afaceri al Iniţiativei. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat progresele substanţiale înregistrate în ultimul an de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, evidenţiind rolul României în calitate de partener predictibil şi de încredere al Washingtonului”, potrivit unui comunicat de presă.

MAE precizează că, din perspectiva priorităţilor României aflate pe agenda bilaterală, şeful diplomaţiei române a amintit importanţa continuării coordonării la nivel transatlantic, întărirea rezilienţei regionale, cooperarea în domeniul apărării, continuarea implementării proiectelor energetice şi accederea în Programul Visa Waiver.

„A mulţumit pentru contribuţia SUA la întărirea Flancului Estic al NATO, prin creşterea substanţială a prezenţei militare americane în România. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa progreselor realizate în anul 2022 în implementarea proiectului privind Centrala de la Cernavodă şi proiectul Reactoarelor Nucleare Modulare Mici (SMR) de la Doiceşti, reuşite cu impact pentru consolidarea cooperării bilaterale româno-americane în domeniul noilor tehnologii, cu potenţial inclusiv la nivel regional. Referitor la situaţia din Ucraina, şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul semnificativ acordat de România statului vecin şi a subliniat că România va continua eforturile de sprijin multidimensional pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar”, se menţionează în comunicat.

Delegaţia Departamentului de Stat a prezentat perspectivele SUA pe subiectele dezbătute, subliniind importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi rolul regional de leadership al României, evidenţiind, în mod special, aprecierea deosebită pentru sprijinul acordat de ţara noastră Ucrainei şi Republicii Moldova în actualul context de securitate generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„De asemenea, reprezentanţii americani au reiterat angajamentul ferm al SUA pentru consolidarea rezilienţei în regiune, inclusiv pentru Republica Moldova, subliniind că SUA a crescut semnificativ asistenţa acordată pentru această ţară, inclusiv pentru securitatea sa energetică. Totodată, oficialii SUA au subliniat sprijinul puternic pentru avansarea României în dosarul Visa Waiver. De asemenea, au manifestat interes pentru rezultatele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, ministrul Aurescu încurajând o participare americană consistentă la Forumul de Afaceri şi la dezvoltarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. De asemenea, oficialii americani au menţionat interesul SUA pentru întărirea cooperării bilaterale româno-americane în regiunea Mării Negre, salutând expertiza ţării noastre şi contribuţia substanţială a României la elaborarea Strategiei SUA pentru Marea Neagră, înaintată de ministrul Aurescu secretarului de stat Blinken în noiembrie 2021 şi în noiembrie 2022, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti în marja reuniunii ministeriale de externe NATO găzduite de ministrul român de externe”, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici