Oltean: Dacă UDMR nu e de acord cu oferta 8+2, vom renunţa la proiectul reorganizării până după parlamentare

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a susţinut, într-un interviu pentru "Gândul", că, dacă UDMR va refuza oferta făcută la Cotroceni referitoare la opt regiuni plus Harghita şi Covasna drept judeţe separate, se va renunţa la proiectul reorganizării, până după alegerile parlamentare.

786 afișări
Imaginea articolului Oltean: Dacă UDMR nu e de acord cu oferta 8+2, vom renunţa la proiectul reorganizării până după parlamentare

Oltean: Dacă UDMR nu e de acord cu oferta 8+2, vom renunţa la proiectul reorganizării până după parlamentare (Imagine: Mircea rosca/Mediafax Foto)

Întreaga discuţie referitoare la reîmpărţirea României în superjudeţe va fi abandonată în cazul în care UDMR va refuza oferta primită din partea lui Traian Băsescu: opt regiuni plus Harghita şi Covasna drept judeţe separate, notează "Gândul", precizând că, într-un interviu acordat ziarului, secretarul general al PDL a afirmat că totul depinde acum de partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor şi că, în cazul unui refuz venit din partea UDMR, trasarea de noi judeţe nu va mai fi posibilă decât după alegerile parlamentare programate la sfârşitul anului viitor.

Practic, spune Oltean, reprezentanţii maghiarilor trebuie să decidă sâmbătă, în cadrul întâlnirii unionale de la Târgu Mureş, dacă vor ca proiectul să mai fie aplicat sau nu, precizând că "este o ofertă pe care ar fi păcat să o piardă".

"Aş vrea să precizez încă de la început că acest proiect al PDL şi al preşedintelui nu e în folosul unui partid sau al unei grupări de interese. El fundamentează o nouă reorganizare care să fie în conformitate cu posibilităţile de accesare rapidă şi eficientă a fondurilor UE. (...) UDMR-ul a respins de la bun început oferta noastră pe considerentul că, mă rog, comunitatea maghiară nu mai poate gestiona tradiţia şi cultura într-o asemenea formulă, pierzându-şi identitatea. Atunci, am oferit comunităţii maghiare şi UDMR posibilitatea ca cele două judeţe de factură majoritară maghiară să rămână exact aşa cum sunt, cu toate neajunsurile care curg din asemenea poziţionare din punct de vedere al noului proiect. (...) Luând în calcul ceea ce se întâmplă în Harghita şi Covasna, am spus OK, de acord, rămân judeţe de sine stătătoare cu toate avantajele şi dezavantajele . Dar celelalte opt se constituie", a susţinut Oltean.

El a adăugat că cele opt judeţe mari se vor forma pe actuala structură a celor opt regiuni de dezvoltare.

Întrebat dacă, în opinia sa, UDMR va accepta până la urmă această ofertă, Oltean a răspuns că, dacă Uniunea refuză, PDL se vede obligat să renunţe la proiect, până la un alt moment prielnic, care ar putea fi după alegerile parlamentare de anul viitor, dacă democrat-liberalii reuşesc să se menţină la guvernare.

"Noi am făcut o ofertă. E maximum ce putem oferi. Dacă UDMR refuză, sigur ne vedem obligaţi să renunţăm. E obligaţia noastră de a încerca să punem în practică acest proiect pentru avantajele care decurg în mod indiscutabil dintr-o asemenea reformă administrativ-teritorială. (...) Dacă nu vor fi de acord, vom renunţa la proiect, pentru că nu îl putem pune în aplicare decât într-o formulă agreată şi de către partenerii noştri de guvernare. (...) Dacă nu ai posibilitatea să convingi partenerii, renunţi şi aştepţi un alt moment prielnic. (...) Probabil după alegerile parlamentare de anul viitor, dacă vom reuşi să ne menţinem la guvernare", a declarat secretarul general al PDL.

Întrebat ce şansă de reuşită acordă unei înţelegeri cu UDMR, Oltean a răspuns: "Nu vreau să gândesc în procente. Noi am făcut o ofertă. UNPR a achiesat fără reţinere la acest proiect, minorităţile şi UDMR au decis să se mai gândească şi să vină luni cu o soluţie. În opinia mea, UDMR nu va putea respinge o asemenea opţiune. E o ofertă pe care ar fi păcat să o piardă".

Ioan Oltean a mai susţsinut că, electoral, PDL nu are ce pierde.

"Noi nu dăm nimic UDMR-ului. Judeţele Harghita şi Covasna rămân în continuare în aceeaşi formulă. Le lăsăm să funcţioneze exact ca până acum. Care e favoarea făcută UDMR-ului, care să ne pună pe noi în dificultate?", a continuat el.

La observaţia că cele două judeţe ar putea fi percepute ca mici insule în interiorul ţării, Oltean a replicat: "Din punctul de vedere al celor rău-voitori, poate. Cei care interpretează tendenţios. Românii sănătoşi la cap nu pot percepe aşa ceva".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanţilor UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar "niciodată unite".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici