Oltean despre alocarea de bani primăriilor: Nesemnificativă, praf în ochi, penibilă, dar atât s-a putut

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că alocarea banilor de la Guvern către primării este "nesemnificativă, praf în ochi, penibilă", spunând însă că atât s-a putut şi recomandându-le primarilor să îl sune dacă au probleme cu bugetul local.

98 afișări
Imaginea articolului Oltean despre alocarea de bani primăriilor: Nesemnificativă, praf în ochi, penibilă, dar atât s-a putut

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Ioan Oltean a fost întrebat pe ce criterii au fost alocaţi primăriilor banii din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului şi de ce au fost favorizate cele conduse de primari PDL.

"În funcţie de necesităţile pe care le aveau primăriile. Cele ale PDL aveau mari restanţe raportate la anii 2000-2008. Eu am mai spus că trebuie să mai guvernăm încă zece ani ca să ajungem din urmă primăriile PSD şi PNL", a spus Ioan Oltean.

În ceea ce priveşte primăriile din Bistriţa-Năsăud, el a spus că toate primăriile despre care liderii PDL au ştiut că au greutăţi sau care, într-un fel sau altul, au contactat autorităţile judeţene au fost susţinute.

"Avem suficient timp să le susţinem în continuare şi pe cele care ştim că au greutăţi. La mine nu au ajuns informaţii că unele primării au conturile blocate. Asigur că orice primar care mă contactează şi solicită ajutor va fi susţinut. Să mă sune pe mine, pe preşedintele CJ, pe prefect", a declarat el.

Ioan Oltean a adăugat că toate primăriile care sunt într-un deficit evident şi cunoscut de autorităţile judeţene din Bistriţa-Năsăud se regăsesc pe lista cu alocări bugetare.

"Au fost cuprinse într-un fel sau altul în aceste sume derizorii, de 20.000, 30.000 de lei faţă de 500.000 - 600.000 de lei cât dădea PSD înainte. Atât s-a putut. E o alocare absolut nesemnificativă, praf în ochi, penibilă dacă vreţi, dar atât s-a putut", a spus Ioan Oltean.

Mai mult de jumătate din fondurile repartizate de Guvern pentru plata datoriilor şi acoperirea cheltuielilor curente şi de capital au fost direcţionate către primăriile conduse de PDL, unităţile administrative conduse de partidele din opoziţie primind cu până la de patru ori mai puţin din alocări.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că a transferat 66,5 milioane lei către un număr total de 300 primării cu situaţii financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum şi cheltuielile curente şi de capital.

Lista primăriilor indică însă un număr total de 1.035 unităţi beneficiare, dintre care pentru aproximativ 550 primării conduse de PDL au fost acordate mai mult de jumătate din fondurile totale, respectiv peste 36,5 milioane lei.

Pentru PSD au fost incluse pe listă puţin peste 170 primării (care au primit cumulat aproximativ 11,5 milioane lei), în timp ce pentru PNL au fost acceptate puţin peste 135 primării (cu un total de circa 7,6 milioane lei).

UDMR a primit aproximativ 5,5 milioane lei pentru aproximativ 100 primării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici