Oltean: Geoană va fi exclus din PSD. Rămâne la Senat unde va fi "un sârguincios slujbaş" pentru PSD

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, consideră că Mircea Geoană va fi exclus din PSD, dar nu se va cere revocarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului, post din care acesta va fi "un sârguincios slujbaş pentru şi în cinstea PSD".

591 afișări
Imaginea articolului Oltean: Geoană va fi exclus din PSD. Rămâne la Senat unde va fi "un sârguincios slujbaş" pentru PSD

Mircea Geoană (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

"După excluderea lui Geoană, PSD va pierde preşedinţia Senatului. Nimic nu împiedică PSD să depună o nouă candidatură şi să se lupte să fie ales. Nu vreau să fiu profet, dar bănui că se va întâmpla în felul următor: Geoană va fi exclus din partid, fiindcă altfel Ponta nu mai are credibilitate, dar nu se va cere revocarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului şi va rămâne preşedinte al Senatului. Geoană o să fie un sârguincios slujbaş pentru şi în cinstea PSD în fruntea Senatului. L-au dat afară din partid şi o să-i slujească cu mai multă sârguinţă ca să le dovedească ce membru fidel al partidului este el, chiar şi când nu are carnetul în buzunar", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean.

El s-a declarat "afectat" de felul în care a procedat PSD în cazul "bietului" Mircea Geoană, "care s-a predat şi era deja mazilit".

"E o greşeală monumentală a lui Victor Ponta şi a lui Şova. Bietul Geoană s-a predat şi era deja mazilit, era devorat. Lipsa de democraţie nu poate decât să mă afecteze şi acolo a fost o lipsă de democraţie totală", a declarat Oltean.

Când un jurnalist i-a pomenit de fostul lider al PD Petre Roman, Oltean a spus: "Petre Roman s-a automazilit, s-a autodevorat".

"Eu am fost un fan al lui Petre Roman, dar el n-a ascultat. Orgoliul în politică e un mare defect, iar Petre Roman a avut un orgoliu nemăsurat. Niciodată PDL nu şi-a devorat în felul acesta membrii, unii pe alţii. Stau cu gurile căscate toţi, au câte o halcă din Geoană şi toţi prietenii lui acum sunt cu halca lor pe la colţuri", a spus Oltean.

El a declarat că dispoziţia Curţii Constituţionale pe care o invocă PSD pentru revocarea lui Geoană şi înlocuirea lui cu Titus Corlăţean "nu există".

"Nu există o dispoziţie a Curţii Constituţionale care să spună că grupul parlamentar care a susţinut un preşedinte îl revocă. Nu există aşa ceva. Există că se respectă un algoritm politic de la început", a spus el.

Oltean a menţionat că Mircea Geoană a fost desemnat de grupul parlamentar al PSD-PC, care nu mai există, şi a fost susţinut de PSD-PDL, care nu mai există.

"În această situaţie, prevederile constituţionale nu mai pot fi invocate. Pe de altă parte, preşedintele Senatului se alege prin votul majorităţii Senatului şi se revocă din funcţie prin votul majorităţii Senatului. Aceasta este legea. Nu poate fi numit într-un fel şi schimbat în alt fel", a spus Oltean.

El a adăugat că, dacă preşedintele Senatului este revocat din funcţie, nicio normă nu împiedică celelalte grupuri parlamentare să propună şi ele un candidat pentru funcţie.

"Se votează şi cel care obţine majoritatea de voturi este ales noul preşedinte al Senatului. Aceasta este procedura statutară şi constituţională, nu că supunem simultan votului. Este o inepţie a lui Şova că printr-un singur vot îl revocăm şi-l numim pe Corlăţean", a spus Oltean.

PSD doreşte înlocuirea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului cu Titus Corlăţean.

De asemenea, Comisia de integritate a PSD a decis, duminică, cu 43 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi două abţineri, să recomande Comitetului Executiv Naţional excluderea lui Mircea Geoană din partid.

Victor Ponta a anunţat ulterior că a fost convocat Comitetul Executiv al PSD pentru 22 noiembrie, la şedinţă urmând să fie invitat şi Mircea Geoană, în cazul căruia există o recomandare de excludere din partid de la Comisia de Integritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici