Oltean: Legea educaţiei nu este perfectă, dar e un pas uriaş spre o reformă profundă a învăţământului

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Legea educaţiei, adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii, nu este una perfectă, dar reprezintă un "pas uriaş" spre o reformă a învăţământului românesc.

32 afișări
Imaginea articolului Oltean: Legea educaţiei nu este perfectă, dar e un pas uriaş spre o reformă profundă a învăţământului

Oltean: Legea educaţiei nu este perfectă, dar e un pas uriaş spre o reformă profundă a învăţământului (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Legea educaţiei nu este perfectă. Nicio lege nu este perfectă, dar este un pas uriaş spre o reformă produndă a învăţământului românesc. Cu certitudine, de îndată ce se va aplica această lege, se vor găsi modalităţi de a se elimina şi acele disfuncţionalităţi care pot fi sesizate pe parcursul aplicării ei", a spus Oltean.

Întrebat la ce anume s-a referit când a spus că legea nu este perfectă, Ioan Oltean a menţionat că, din moment ce sunt voci care critică o lege, este clar că aceasta nu poate fi perfectă.

"Nicio lege nu este perfectă. Din moment ce există oameni care o critică înseamnă că are neajunsuri, chestiuni care mai trebuie perfecţionate, dar acestea se vor putea face pe parcursul aplicării ei când vor putea fi sesizate inadvertenţele legii teoretic şi cu punerea ei în practică",a spus Oltea

Acesta a reamintit însă că legea a fost supusă unei dezbateri şi publice şi parlamentare, a trecut prin Senat unde, de şase luni, este în dezbatere.

"Amendamentele senatorilor au ajuns la Guvern, multe au fost incluse în lege, aşa încât legea nu poate să aibă foarte multe imperfecţiuni, ci legea în sine e una care vine şi reglementează pe fond, în mare parte, învăţământul românesc", a precizat Oltean.

Ioan Oltean a afirmat că Guvernul a făcut un efort remarcabil în ceea ce priveşte finalizarea legii pentru a putea fi susţinută în Parlament în şedinţa de joi, Guvernul analizând peste 1.200 de amendamente depuse de senatori şi deputaţi.

"Foarte multe se regăsesc în forma finală a legii. Cele mai multe din aceste amendamente au aparţinut parlamentarilor PDL, peste 750. Interesul PSD s-a dovedit a fi mult mai puţin evident. Parlamentarii PSD au doar 250 de amendamente. Aceşti oameni nu sunt decât dornici de a-şi îmbunătăţi imaginea publică, de a culege capital politic pe evenimente care sunt neatractive şi nepopulare", a spus Oltean, care a justificat graba cu care a fost adoptată legea prin aceea că urmează aprobarea bugetului pe 2011.

"De ce urgenţa în acest caz? Pentru că bugetul pe anul viitor trebuie redactat, finalizat şi trimis în Parlament, iar cifrele trebuie să aibă în vedere şi planurile de şcolarizare pentru aplicarea acestei legi din anul şcolar 2011-2012. Pe de altă parte, pentru că dezbaterea în Senat trenează de o jumătate de an şi nu exista niciun indiciu foarte serios că, până la sfârşitul anului, dezbaterea s-ar fi finalizat cu adoptarea actului normativ. Atunci Guvernul a acceptat varianta de a-şi asuma răspunderea şi de a-şi pune existenţa lui la îndemâna opoziţiei", a afirmat vicepreşedintele PDL.

În ceea ce priveşte procentul care va fi alocat educaţiei din bugetul pe 2011, Oltean a spus că acesta se va ridica, ca şi în anii trecuţi, la cinci - şase la sută din PIB.

"Eu sper ca bugetul educaţei să se înscrie în cinci - şase la sută din PIB, aşa cum a mai fost. Sper ca acest procent să nu se diminueze indiferent care este politica privind restrângerea sau dezvoltarea unităţilor şcolare", a spus Oltean.

Premierul Emil Boc a susţinut, în plenul Parlamentului, proiectul legii educaţiei naţionale, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, afirmând că actul normativ va schimba "din temelii" sistemul educaţional românesc.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, joi, că PNL şi PSD vor depune împreună noua moţiune de cenzură, ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici