Olteanu: Voi închide sesiunea ordinară când voi simţi presiuni asupra securităţii bugetului naţional

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat, marţi, că va închide sesiunea ordinară atunci când va simţi presiuni asupra bugetului sau asupra României, arătând că a făcut un apel către liderii politici să renunţe la măsurile populiste precum majorarea salariilor profesorilor.

24 afișări
Imaginea articolului Olteanu: Voi închide sesiunea ordinară când voi simţi presiuni asupra securităţii bugetului naţional

Olteanu: Voi închide sesiunea ordinară când voi simţi presiuni asupra securităţii bugetului naţional (Imagine: Mediafax Foto)

"Am făcut în aceste zile un apel foarte serios la liderii parlamentari şi liderii politici, pentru a pune un moratoriu în ce priveşte măsurile populiste cu efecte financiare semnificative, care să greveze viitorul Guvern. Sper ca înţelepciunea politică să prevaleze. Am văzut în aceste zile o liniştire a apelor şi o renunţare la câteva iniţiative populiste de tipul celei privitoare la majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Sigur că, în caz contrar, şi dacă voi simţi că există presiuni majore care să afecteze Securitatea naţională a României am la îndemână prevederile articolului 66 din Constituţie pentru a închide sesiunea", a susţinut Bogdan Olteanu.

Preşedintele Camerei a menţionat că, potrivit Constituţiei, el este "cel care convoacă sesiunea ordinară" şi "cel care o închide".

"Conform Constituţiei, o pot închide (sesiunea ordinară a Camerei Deputaţilor, n.r) şi trebuie să o închid înainte de sfârşitul lunii decembrie. Nu se spune când. O să o închid atunci când voi simţi că presiunile asupra securităţii naţionale şi bugetului naţional sunt prea mari. Dar eu sunt convins că înţelepciunea liderilor politici va prevala şi că vom putea lucra înainte pe proiecte rezonabile şi responsabile şi nu pe proiecte care să afecteze România. Suntem un Parlament la sfârşit de mandat. Nu cred că trebuie să ne asumăm decizii pentru mandatul viitor şi pentru majoritatea viitoare", a mai spus Olteanu.

Întrebat dacă declaraţia sa "este o ameninţare", Bogdan Olteanu a spus că "nu este o ameninţare", ci "o constatare".

"E o situaţie de fapt. Vedem cu toţii care este situaţia financiară internaţională, care se reflectă, iată, şi asupra României. Vedem cursul de schimb care de teama acestor majorări salariale se apropie deja de 4 lei pentru un euro şi trebuie să ne comportăm responsabil", a apreciat liberalul.

El a adăugat că plenul Camerei Deputaţilor va termina, în cursul zilei de marţi, proiectele de lege înscrise pe ordinea de zi, urmând să-şi exprime votul final miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici