Opinie Clarice Dinu, Gândul: Doamna Kovesi a aruncat în aer DNA

Un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, difuzat la ceas târziu de seară, informează că acuzaţiile în cazul a şapte foşti miniştri din dosarul deceniului au fost clasate fie pentru că a intervenit prescripţia, fie pentru că fapta nu există.

1751 afișări
Imaginea articolului Opinie Clarice Dinu, Gândul: Doamna Kovesi a aruncat în aer DNA

Cu alte cuvinte, Laura Codruţa Kovesi recunoaşte oficial că a dat chix, în cel mai răsunător dosar de corupţie, detonat, aşa cum domnia sa s-a exprimat, în 2014 şi, ulterior, în 2016, întâmplător sau nu, în preajma campaniilor pentru prezidenţiale şi parlamentare. 

Eşecul răsunător al DNA vine într-un context extrem de complicat, în care, cel puţin din punct de vedere al discursului politic, activitatea Direcţiei este pusă sub semnul întrebării, instituţia fiind acuzată că, sub coordonarea Laurei Codruţa Kovesi a devenit o armă în lupta politică. Muniţia a fost oferită acum pe tavă. 

Deocamdată, şefa DNA, atât de vocală şi de hotărâtă de a le da rapid peste nas inculpaţilor, nu a oferit o explicaţie pentru ce s-a întâmplat. Or, situaţia este extrem de gravă şi cu siguranţă tentaţia de a arunca vina pe procurorul de caz, Mihaiela Iorga, în conflict deschis cu Kovesi, este foarte mare. Însă, în acest dosar responsabilitatea nu-i revine doar acesteia, ci întregii instituţii, în frunte cu şefa sa, care avea toate pârghiile legale pentru a sesiza ce se întâmplă. 

Cert este că acum nu vom şti, printr-o decizie a instanţei, dacă cei acuzaţi sunt vinovaţi sau nu. Cum deocamdată nu ştim nici cum de s-a ajuns în situaţia ca faptele să se prescrie sau cum a fost nevoie de atâţia ani să se ajungă la concluzia că faptele nu există, cum e cazul lui Daniel Funeriu şi Şerban Mihăilescu. (toate detaliile aici)

Cu siguranţă ştim că un megadosar, în care ni s-a prezentat o mafie transpartinică şi în care prejudiciul era uriaş, a zăcut în instituţia coordonată de Laura Codruţa Kovesi până când, legal, nu s-a mai putut face nimic. 

Lupta anticorupţie a primit de această dată o lovitură devastatoare chiar din partea celor care sunt chemaţi să o ducă. 

Din păcate, o propoziţie rostită de Kovesi într-un interviu acum câţiva ani capătă o nouă valenţă. „Ancheta Microsoft este una românească, facută de DNA”, spunea ea în 2014. Acum, în 2018, constatăm doar că a fost făcută praf de DNA. 

O astfel de bombă ar fi avut o consecinţă imediată în mod normal. Dar Laura Codruţa Kovesi ne-a anunţat, chiar săptămâna aceasta, că nu demisionează. Însă de această dată, o gaşcă de lăudători nu va fi suficientă pentru a o salva. Mai ales când tu, cu mâna ta, ai scos cuiul grenadei. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici