Opinie Cristian Hostiuc: Florin Georgescu este cel care va conduce cu adevărat guvernul şi economia

Întrebarea este cine a reuşit să-l convingă pe Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, să lase liniştea biroului din Strada Doamnei pentru zbuciumata viaţă politică unde înţelegerile se fac pe sub masă şi unde trădările sunt la ordinea zilei?

749 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: Florin Georgescu este cel care va conduce cu adevărat guvernul şi economia

Opinie Cristian Hostiuc: Florin Georgescu este cel care va conduce cu adevărat guvernul şi economia (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Pentru "vechii" din PDSR/PSD care au asigurat guvernarea între 1992 şi 1996, Florin Georgescu a fost cel mai bun ministru de finanţe pe care l-a avut România în ultimele două decenii. Pentru PSD-ul lui Adrian Năstase (2000 - 2004), mai tânăr, dar paradoxal şi pentru preşedintele Traian Băsescu, Mihai Tănă­sescu a fost cel mai bun ministru al finanţelor.

De câte ori s-a aflat PSD la putere, ministrul finanţelor a fost bătut în cuie tot mandatul şi era aproape cea mai puternică voce din guvern după primul-ministru.

Noul premier desemnat, Victor Ponta, 39 de ani, avea 20 de ani când Florin Georgescu tăia şi spânzura la Finanţe, când se bătea cu FMI pe privatizarea şi restructurarea economiei şi a companiilor de stat care pierdeau teren şi începeau să fie devalizate de foştii manageri şi de primii capitalişti făcuţi pe spinarea statului după Revoluţie. Acum Ponta este cel mai tânăr premier de după 1989, iar Florin Georgescu, 58 de ani, este ministrul lui de finanţe. Dar problemele au rămas aceleaşi: FMI este la Bucureşti şi probabil că va fi o plăcere să discute din nou cu Florin Georgescu, Ministerul Economiei "se chinuie" de câţiva ani să arate că vrea să privatizeze ce mai este de privatizat, şi mai este, contractele băieţilor deştepţi din energie, dar şi din alte sectoare sunt mai puternice ca niciodată, iar pierderile companiilor de stat care au mai rămas sunt tot acolo. Întrebarea este cine a reuşit să-l convingă pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR de 8 ani, să lase liniştea şi atmosfera academică din palatul BNR pentru zbuciumata viaţă politică, unde trădarea şi înţelegerile şoptite sunt la loc de cinste. La care se adaugă bineînţeles şi salariul de la BNR de peste 10.000 de euro pe lună, comparativ cu un venit lunar ca ministru de 1.000 de euro. Florin Georges­cu, avându-l ca model politic pe Ion Iliescu, nu a fost implicat în afaceri şi de-a lungul acestor două decenii nimeni nu a putut să spună că a făcut parte din vreun deal.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici