Opoziţia acuză Guvernul că bugetul a fost construit pe legi inexistente
Parlamentarii din opoziţie acuză Guvernul că bugetul pentru 2012 încalcă mai multe legi şi a fost construit pe baza unor acte normative care nu au intrat în vigoare până la transmiterea bugetului la Parlament, dintre care unele nici până în prezent.
Opoziţia acuză Guvernul că bugetul a fost construit pe legi inexistente (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)
"Acest act normativ a fost elaborat pe acte normative în vigoare? Aţi avut posibilitatea, aţi dat ordonanţe de urgenţă, aţi făcut tot ce-aţi vrut. De ce trebuie să votăm un buget care se bazează pe acte normative care nu sunt în vigoare?", a spus deputatul PSD Petre Popeangă.
Această situaţie a fost sesizată şi de senatorul PSD Viorel Şefan, care a insistat pe necesitatea proiectării bugetului pe norme în vigoare şi nu pe norme viitoare.
"La momentul în care aţi trimis proiectul de buget la Parlament, ordonanţa prin care se modifica legea finanţelor publice locale nu era publicată în Monitorul Oficial şi aţi încălcat această regulă", a explicat Viorel Şefan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă din continentul european. România, un stat cheie
-
Joe Biden emite graţieri pentru a-i proteja pe Mark Milley şi Anthony Fauci de represaliile lui Donald Trump
-
România şi Ungaria vor construi patru noi puncte de trecere a graniţei. Iată unde vor fi amplasate
În afară de actul normativ prin care s-au tăiat veniturile autorităţilor locale cu aproximativ un miliard de lei, opoziţia a arătat că nu sunt în vigoare actele normative care reglementează salarizarea precum şi legea asistenţei sociale.
USL a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost aprobată îngheţarea salariilor în 2012, întrucât aceasta privea o ordonanţă de urgenţă din 2010 care avea ca obiect iniţial măsuri financiare referitoare la întreprinderi mici şi mijlocii.
Reprezentanţii PNL şi PSD au insistat puternic pe faptul că prin alocarea unui procent sub 6% din PIB pentru educaţie şi sub 1% din PIB pentru cercetare se încalcă pricipala prevedere din Lergea 1/2011 privind educaţia.
La acest punct, parlamentarii opoziţiei au cerut vot nominal şi au cerut totodată ca Guvernul să modifice legea şi să renunţe la prevederea de a acorda 6% pentru Educaţie, pentru a nu se mai încălca legea.
De asemenea, opoziţia a mai atras atenţia că Legea 304/2004 privind organizarea judiciară stipulează că finanţarea curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor se face prin bugetul Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie, în timp ce Guvernul propune în continuare ca finanţarea să se facă prin bugetul Ministerului Justiţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO