Opoziţia, după avertismentele liderilor UE privind statul de drept în România: CE poate activa articolul 7 sau să blocheze fonduri europene/ Tajani nu acceptă ca abuzurile PSD să blocheze un candidat votat democratic

Preşedintele USR Dan Barna a declarat că Executivul UE poate activa Articolul 7 din Tratatul UE sau să blocheze fonduri europene în cazul României, ca urmare a avertismentelor lansate de vicepreşedintele CE Frans Timmermans la adresa Guvernului de a nu întreprinde acţiuni de modificare a Justiţiei.

438 afișări
Imaginea articolului Opoziţia, după avertismentele liderilor UE privind statul de drept în România: CE poate activa articolul 7 sau să blocheze fonduri europene/ Tajani nu acceptă ca abuzurile PSD să blocheze un candidat votat democratic

Opoziţia, după avertismentele lui Timmermans: CE poate activa articolul 7 sau să blocheze fonduri europene în cazul României/

"Preşedintele Frans Timmermans a transmis azi foarte clar Guvernului că în cazul în care vor fi date OUG prin care sunt albiţi înalţii funcţionari ai statului, adică penalii din funcţii publice, Comisia Europeană va reacţiona. Şi are o paletă largă de instrumente la dispoziţie, de la activarea Articolului 7, până la blocarea fondurilor europene", a susţinut Dan Barna miercuri în Parlament.

El a mai spus că Uniunea Europeană nu va permite României să devină un "stat iliberal".

"Se confirmă ce a transmis USR, că Liviu Dragnea şi PSD ar merge până la scoaterea României din Europa pentru a scăpa ei de puşcărie. Este foarte clar că Uniunea Europeană nu va permite ca România să devină un stat iliberal, un stat de marginea Europei. Este un mesaj pe care România decentă şi pro-europeană îl va înţelege şi susţine. Partenerii europeni nu ne abandonează, haideţi să nu o facem nici noi. Vă aşteptăm pe toţi la vot pe 26 mai", a afirmat preşedintele USR.

Siegfried Mureşan: Tajani nu acceptă ca un candidat votat democratic să fie împiedicat prin abuzuri ale PSD

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a reacţionat miercuri la declaraţia preşedintelui PE, Antonio Tajani, de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, susţinând că acesta ”nu acceptă ca un candidat votat democratic, certificat drept credibil şi competent să fie împiedicat prin abuzuri ale PSD”.

”Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, tocmai a susţinut în plenul Parlamentului European o declaraţie extraordinară cu privire la candidatul Parlamentului pentru poziţia de procuror-şef european. Când preşedintele Parlamentului European face o declaraţie de la tribuna Parlamentului, el vorbeşte în numele întregii instituţii”, a scris pe Facebook Siegfried Mureşan.

El a mai afirmat că Antonio Tajani a făcut această declaraţie deoarece Parlamentul European a avut o procedură extrem de serioasă pentru desemnarea candidatului nostru,o audiere publică urmărită de sute de mii de oameni, precum şi două rânduri de voturi transparente, democratice, în două comisii de specialitate.

”Parlamentul European este o instituţie democratică, iar preşedintele Parlamentului nu acceptă ca un candidat votat democratic, certificat drept credibil şi competent să fie împiedicat prin abuzuri ale PSD făcute la comanda infractorului Liviu Dragnea. Asta e situaţia, iar Europa o înţelege foarte clar”, a adăugat Mureşan.

Preşedintele PE, Antonio Tajani,a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european.

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie.

Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de Secţia de anchetare a magistraţilor în dosarul în care are calitatea de inculpat, privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa. Kovesi a contestat măsura la instanţa supremă.

Frans Timmermans, prim- vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri că avertizează Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

"Situaţia din România. Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani..Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie", a declarat prim- vicepreşedintele CE.

Timmermans spune însă că nu a tras concluzia că România a revenit pe calea cea bună.

"Am avut mai multe întâlniri şi convorbiri cu doamna Dăncilă, în ultimele două luni pe subiect. Am reînceput discuţiile tehnice pe MCV şi am cerut rezultate cât mai urgent. Am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient, că avem nevoie de acţiuni concretedin partea României şi acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuţiile tehnice acoperă toate subiectele, recomandările din MCV, ordonanţele de urgenţă, transpunerea directivei PIF, directiva privind prezumţia de nevinovăţie privind îngheţarea şi confiscarea averilor şi secţia de urmărire a magistraţilor. Din păcate, nu am putut încă trage concluzia că România se află din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret cu mijloacele care-i stau la discpoziţie", a mai spus Timmermans.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici