Orban, absorbit de problema rectificării bugetului. Răspunsul dat de premier când a fost întrebat despre anticipate

Premierul Ludovic Orban a declarat, întrebat despre pactul pentru alegeri anticipate, că prioritare sunt rectificarea bugetară, pregătirea proiectului bugetului de stat pentru anul viitor şi stabilirea creşterii salariului minim.

2164 afișări
Imaginea articolului Orban, absorbit de problema rectificării bugetului. Răspunsul dat de premier când a fost întrebat despre anticipate

Orban, absorbit de problema rectificării bugetului. Răspunsul dat de premier când a fost întrebat despre anticipate

„Deocamdată priorităţile noastre sunt rectificarea bugetului pentru a asigura banii necesarii funcţionării instituţiilor, autorităţilor, marilor sisteme, pentru a asigura banii necesari pentru plata pensiilor, salariilor în sectorul public, pentru plata altor categorii de cheltuieli sociale. De asemenea, alocăm resurse pentru a plăti lucrările efectuate şi care au fost certificate la plată în cadrul PNDL. Lucările efectuate în proiectele de investiţii, de la Ministerul Transporturilor în special, şi trebuie să pregătim proiectul legii bugetului de stat. Avem ca prioritate stabilirea creşterii salariului minim. Mâine (marţi – n.r.) la ora 10.00 avem întrunirea Consiliului Tripartit în care vom prezenta punctul nostru de vedere privind creşterea salariului minim pe economie. Sigur că mai sunt o serie de priorităţi pe fiecare sector de activitate”, a afirmat Ludovic Orban, luni seara, la România Tv, întrebat despre pactul pentru alegeri anticipate pe care l-a propus.

Acesta a adăugat că, potrivit Constituţiei, trebuie să ai garanţia că ai majoritatea parlamentară pentru a pica două Guverne succesive, astfel încât să poate fi dizolvat Legislativul şi a ajunge la alegeri anticipate.

„În ceea ce priveşte eventuala discuţie legată de alegerile anticipate, am spus din capul locului că noi nu respingem ideea alegerilor anticipate, dar că nu acceptăm să provocăm o criză politică şi guvernamentală decât dacă există certitudinea că se pot organiza aceste alegeri anticipate. Românii trebuie să ştie foarte clar ce prevede Constituţia privitor la alegerile anticipate. Pentru a se putea organiza alegeri anticipate trebuie dizolvat Parlamentul. Pentru a putea dizolva Parlamentul, procedura constituţională prevede ca Parlamentul să respingă învestirea a două propuneri succesive de Guvern. Ca să ai garanţia că ajungi la anticipate este necesar un număr de actori politici care să se angajeze, printr-o înţelegere, printr-un pact, că vor respinge învestirea a două Guverne succesive. Iar aceste formaţiuni care se angajează să facă lucrul acesta trebuie să deţină numărul de parlamentari, cel puţin jumătate dintre parlamentari”, a explicat Orban.

Acesta a mai spus că niciodată liberalii nu au respins ideea anticipatelor, însă PNL şi-a asumat guvernarea pentru a rezolva problemele României.

„În ceea ce ne priveşte pe noi, nu respingem ideea anticipatelor. Încă de la iniţierea moţiunii de cenzură noi am anunţat că preferinţa noastră este pentru anticipate, dar că în mod evident ne asumăm răspunderea guvernării, pentru că România are probleme extrem de grave care trebuie soluţionate şi iată că ne-am asumat răspunderea şi rezolvăm aceste probleme”, a conchis Ludovic Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici