Orban: Dacă eram în locul lui Berceanu nu acceptam să fiu ministru al Transporturilor

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că dacă era în locul lui Radu Berceanu el nu ar fi acceptat funcţia de ministru al Transporturilor, deoarece bugetul pe care îl are acesta la dispoziţie este "o bătaie de joc".

24 afișări
Imaginea articolului Orban: Dacă eram în locul lui Berceanu nu acceptam să fiu ministru al Transporturilor

Orban: Dacă eram în locul lui Berceanu nu acceptam să fiu ministru al Transporturilor (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Ludovic Orban a declarat că alocările bugetare, anul acesta, pentru investiţii în infrastructură sunt de 500 de milioane de euro, banii nefiind de ajuns nici pentru exproprierile de terenuri de pe tronsoanele de autostradă ale căror contracte de construcţie au fost semnate în timpul mandatului său de ministru al Transporturilor.

"Alocările bugetare în zona de modernizare a infrastructurii, anul acesta sunt de 500 de milioane de euro. Aceşti bani nu ajung nici măcar pentru exproprierile pe tronsoanele de autostradă pe care s-au semnat contractele pe timpul mandatului meu. Iar, în felul acesta, nu se vor moderniza nici tronsoanele de autostradă, nici cele de cale ferată", a declarat Orban.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să aloce doar banii pentru exproprieri, restul fondurilor fiind asigurate prin diferite finanţări.

"Pe toate aceste contracte, de la bugetul de stat nu avem nevoie de bani decât pentru exproprieri. Lucrările sunt decontate, sunt finanţări ISPA, cum e centura Lugojului, sunt finanţări din Programul Operaţional Sectorial pe transporturi, sunt finanţări BERD, BEI. Deci banii există şi din cauză că nu se fac exproprierile nu pot să înceapă lucrările şi nu pot să fie folosiţi aceşti bani, să intre în economia reală a României", a spus Orban.

El a declarat că, dacă ar fi fost în locul actualului ministru al Transporturilor, nu ar fi acceptat această funcţie, deoarece bugetul alocat investiţiilor în infrastructură este "o bătaie de joc".

"Eu sincer nu pot să înţeleg. Dacă eram în locul lui Berceanu eu nu acceptam să fiu ministru al Transporturilor cu asemenea bătaie de joc de buget", a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

El s-a referit şi la tronsonul de autostradă Arad-Timişoara, spunând că, deşi contractul a fost semnat în timpul mandatului său, constructorul a reuşit să realizeze, într-un an, doar organizarea de şantier, iar dacă se respectă acest ritm al lucrărilor, cei 44 de kilometri ai acesteia ar putea fi construiţi în zece ani.

"Contractul pe tronsonul de autostradă Arad-Timişoara a fost semnat la finalul mandatului meu. Astăzi, după un an, nu vezi decât organizare de şantier, mai puţin lucrări cu adevărat. Dacă se respectă ritmul în care au început lucrările, ele se vor finaliza în aproximativ zece ani, am făcut un calcul, poate chiar şi mai mult", a conchis Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici