Orban, despre poziţionarea UDMR la moţiunea de cenzură: Au încercat să creeze un fel de alibi

Ludovic Orban a declarat că, prin poziţionarea la moţiunea de cenzură, UDMR a încercat să creeze un alibi, reproşând PNL că nu au un program de guvernare sau o propunere de premier, lucrurile care sunt neadevărate.

1334 afișări
Imaginea articolului Orban, despre poziţionarea UDMR la moţiunea de cenzură: Au încercat să creeze un fel de alibi

Orban, despre poziţionarea UDMR la moţiunea de cenzură: Au încercat să creeze un fel de alibi

"Sprijină acest guvern şi e adevărat că au un protocol de colaborare parlamentară, deţin structura la nivel de ministere, secretari, directori, directori generali, adică au o reprezentare la nivelul ţării. Poziţionarea UDMR a fost una foarte clară. A fost ca Guvernul Dăncilă să îşi continuă activitatea. Probabil i-a deranjat ce am spus eu public. Încrederea lui Dragnea e undeva la 4% fără electoratul maghiar. Dacă ei o să-mi spună că electoratul UDMR le-a spus să fie alături de Liviu Dragnea, eu o să spun că e o glumă proastă. Au încercat să creeze un fel de alibi, să ne spună că nu avem candidat de premier, că nu avem program de guvernare. Lucruri care sunt neadevărate. PNL a prezentat anul acest un proiect de buget care în baza unui program de guvernare. Deci această critică e una mincinoasă. Ceea ce priveşte formarea unei echipe guvernamentale lucrurile acestea liderul UDMR le cunoaşte", a afirmat Ludovic Orban, joi seară la postul B1 Tv.

Acesta a adăugat că atunci când PNL a fost la guvernare a avut miniştri ai UDMR în Cabinet. În schimb PSD nu le-a oferit un portofoliu la vreun minister.

"Este legată de o eventuală formulă de guvernare anterioară, nu se poate vorbi decât de Guvernul care este în funcţie. Noi am discutat despre situaţia existenţă, dacă acest guvern face sau nu României. Acum dacă vedem istoria colaborând UDMR că diferitele partide pe care le-au sprijinit, în timp ce cu PNL ei au fost la guvernare şi au avut miniştri, cu PSD nu au fost la guvernare decât o scurtă perioadă şi nu au avut miniştri. (...) Electoratul maghiar a votat în proporţie de peste 70% candidatul dreptei. Este la ora actuală, cel puţin conducerea UDMR şi inclusiv grupurile parlamentare, acţionează mai degrabă împotriva intereselor pe care le au cetăţenii de origine maghiară", a econchis Orban.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a picat în Parlament, demersul Opoziţiei nereuşind să strângă numărul necesar de voturi, şi anume, 233. Pentru moţiunea de cenzură au votat doar 161 dintre senatori şi deputaţi, iar împotrivă au votat trei parlamentari. Votul a fost secret cu bile.

Kelemen Hunor a anunţat,cu o zi înaintea votului asupra moţiunii de cenzură, că parlamentarii din UDMR vor fi prezenţi joi în sala de plen, dar nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, deoarece opoziţia nu a venit cu un program comun de guvernare şi cu o propunere de premier.

De asemenea, liderul UDMR a declarat joi, în plenul reunit în care se va vota moţiunea de cenzură, că invitată Opoziţia la o coaliţie pe care să o conducă UDMR, formaţiune care va propune şi varianta de premier, dacă ceilalţi lideri nu au o persoană pregătită.

Preşedintele UDMR a venit şi cu o propunere către liderii opoziţiei.

"Vin cu o propunere provocatoare: n-aţi reuşit să produceţi un program alternativ de guvernare în doi ani, şi vă propun să pregătim împreună. Dar ca să nu vă uitaţi strâmb şi cu gelozie unii la alţii, să facem sub coordonarea noastră. Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, aşa, când vine vremea moţiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiţi. Şi dacă nu veţi avea un nume de prim ministru până la următoarea moţiune, vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate aşa va creşte şansa d-voastră de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriţi acest lucru. Altfel, toată lumea va fi convinsă că, de fapt, vă convine această situaţie. PSD guvernează, voi arătaţi cu degetul spre UDMR şi vă prefaceţi că sunteţi în opoziţie, mai faceţi câte o poză cu doamna Dăncilă şi aşteptaţi cu nerăbdare anul de graţie 2020", a completat Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici