Orban: Horia Georgescu foloseşte tertipuri în privinţa lui Iohannis, depăşindu-şi competenţele

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban îl acuză pe şeful ANI, Horia Georgescu, că ”foloseşte tertipuri şi proceduri” în ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis şi că îşi ”depăşeşte competenţele” în acest caz, Orban spunând că ACL doreşte cât mai repede ”limpezirea” acestei situaţii.

411 afișări
Imaginea articolului Orban: Horia Georgescu foloseşte tertipuri în privinţa lui Iohannis, depăşindu-şi competenţele

Ludovic Orban (Imagine: Marius Dumbăveanu/Mediafax Foto)

Ludovic Orban a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, că joi nu se judecă procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, ci un ”complet-filtru” stabileşte dacă recursul înaintat de ANI poate sau nu să fie judecat, în funcţie de decizia acestui complet urmând a se stabili dacă procesul va continua.

”Conform modificării Codului Civil şi Codului de Procedură Civilă, s-a instituit, ca să spun aşa, ceea ce se numeşte un complet-filtru, care judecă recursurile pentru a degreva instanţele de fond de judecarea admisibilităţii recursurilor, practic s-a instituit un complet-filtru. Practic, ceea ce s-a dat ca ştire, breaking news - se judecă procesul lui Iohannis - nu se judecă procesul lui Iohannis. Completul-filtru judecă dacă este admisibil sau nu recursul înaintat de ANI. Dacă se va considera că e inadmisibil nu se mai judecă şi rămâne decizia instanţei de fond, care a stabilit cu o argumentaţie zdrobitoare, practic a desfiinţat raportul ANI, a stabilit că domnul Iohannis nu este incompatibil ci, dimpotrivă, este compatibil. Dacă se consideră admisibil recursul, adică dacă îndeplineşte condiţiile legale pe care trebuie să le îndeplinească un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acest complet-filtru urmează să propună un termen la care să fie judecat de instanţa de fond recursul”, a spus Ludovic Orban.

În acest context, vicepreşedintele PNL a afirmat că ACL consideră că recursul înaintat de ANI la decizia Curţii de Apel Alba este ”inadmisibil” şi a criticat atitudinea şefului ANI, Horia Georgescu, în privinţa dosarului lui Klaus Iohannis, Orban acuzându-l pe Horia Georgescu că foloseşte ”tertipuri” şi îşi depăşeşte competenţele în acest caz.

Noi considerăm că recursul este inadmisibil şi ni se pare foarte ciudat că ANI practic a întârziat aproape un an de zile să înainteze recursul la decizia instanţei de fond. De asemenea, ni se pare foarte ciudat că a înaintat recursul înainte de alegerile prezidenţiale, când se ştia că domnul Iohannis va candida la Preşedinţie. În mod evident aceste lucruri ţin de comportamentul domului Horia Georgescu, care conduce ANI, care - dacă vă aduceţi aminte foarte bine - este cel care a încercat prin toate mijloacele posibile să împiedice candidatura lui Mircea Diaconu şi ulterior să împiedice validarea lui Mircea Diaconu ca şi parlamentar european al României. Şi în cazul domului Iohannis foloseşte aceleaşi tertipuri şi proceduri, în mod evident, după părerea mea, depăşindu-şi competenţele”, a mi afirmat Ludovic Orban.

Totodată, el a mai spus că nu există ”emoţii” din partea celor care-l susţin pe Klaus Iohannis cu privire acest proces.

”Nu există nicio emoţie din partea noastră referitor la situaţia domnului Iohannis şi vrem să se limpezească cât mai repede această situaţie, ca să nu mai fie folosită de adversarii politici ca un mijloc de a pune la îndoială calitatea domului Iohannis. Suntem convinşi că domnul Iohannis nu are nici un fel problemă legată de incompatibilitate şi că instanţa supremă va respinge recursul ANI”, a adăugat Ludovic Orban.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit primul termen în 25 septembrie în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, în care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), instanţa supremă urmând să dea o decizie definitivă.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare.

Recursul urmează să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Klaus Iohannis spune, despre judecarea dosarului de incompatiblitate care îl vizează, că se bucură de faptul că se fixează un termen rapid pentru a rezolva ”o temă care e în mod fals folosită” de către contracandidaţii săi la prezidenţiale, el subliniind că orice decizie a justiţiei trebuie respectată

”Mă bucur că se doreşte fixarea unui termen rapid pentru a rezolva o temă care este în mod fals folosită de către contracandidaţii mei la alegerile prezidenţiale. Îmi exprim speranţa ca, odată cu clarificarea acestui subiect, campania electorală să nu mai fie viciată prin folosirea unor astfel de atacuri”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, remisă miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Iohannis menţionează că, din respect pentru cei peste două milioane două sute de români şi familiile lor care au ales să îl sprijine în această campanie electorală, semnând pentru candidatura sa, consideră că este nevoie din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de o soluţie cât mai rapidă la această speţă.

”Am toată încrederea în justiţia din România, iar orice decizie a justiţiei trebuie respectată. Ca şi până acum, voi răspunde cu promptitudine la orice apel sau solicitare a instanţei de judecată”, mai declară Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici