Orban, în cazul celor 4000 de bolnavi COVID-19 externaţi la cerere, după intrarea în vigoare a Legii: DSP va emite decizii

Direcţiile de Sănătate Publică vor emite decizii în cazul celor peste 4.000 de români care au ieşit din spital la cerere sau au refuzat internarea, ei urmând să fie să stea izolaţi 14 zile acasă, fie să fie internaţi dacă simptomele persistă, a declarat, marţi, premierul Ludovic Orban.

1996 afișări
Imaginea articolului Orban, în cazul celor 4000 de bolnavi COVID-19 externaţi la cerere, după intrarea în vigoare a Legii: DSP va emite decizii

Orban, în cazul celor 4000 de bolnavii COVID-19 externaţi la cerere: DSP va emite decizii

Orban a declarat, după discuţii la Ministerul Sănătăţii, că au fost stabilite măsuri imediate după ce legea carantinei şi izolării a intrat în vigoare.

„S-a discutat despre actele normative subsecvente care trebuie emise în aplicarea legii. Vă dau numai câteva elemente din cadrul discuţiei. Prima şi cea mai importantă problemă este cea legată de cei peste 4.000 de cetăţeni români care fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecaţi, fie au fost diagnosticaţi pozitiv şi nu s-au internat.

Pentru aceste cazuri, Direcţiile de Sănătate Publică, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii care să cuprindă pe de o parte obligativitatea izolării la domiciliu, iar pe de altă parte obligativitatea reevaluării stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca, în cazul în care s-au vindecat, pentru că testul a ieşit negativ, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici, să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament şi supraveghere medicală.

Dacă au simptome care necesită internarea, să se dispună prin decizii ale directorilor DSP internarea în spital”, a spus premierul.

În ceea ce priveşte toate persoanele care fie sunt suspecte de COVID-19 şi urmează să fie diagnosticate, pentru ele Direcţiile de Sănătate Publică vor emite deciziile de internare pentru diagnosticare, a spus premierul.

„După diagnosticare, în cazul în care sunt pozitivi, în funcţie de recomandarea medicului, se vor putea emite deciziile de tratare în spitale”, a mai spus Orban.

Legea care te izolează obligatoriu dacă eşti bolnav de coronavirus a intrat în vigoare marţi. 

 

„Ancheta epidemiologică va dura cel mai probabil 24 de ore”

Ancheta epidemiologică după confirmarea unui caz pozitiv de coronavirus va dura „cel mai probabil 24 de ore”, a declarat, marţi, premierul Ludovic Orban.

Premierul a spus, marţi, după discuţiile cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, că este nevoie de o întărire a DSP-urilor, mai ales că ancheta epidemiologică va dura „cel mai probabil 24 de ore”.

„Va fi emis un ordin care să stabilească foarte clar procedurile din momentul în care o persoană diagnosticată pozitiv: cum se dispune ancheta epidemiologică, care este timpul de derulare a anchetei epidemiologice, cel mai probabil 24 de ore şi măsurile care se dispun privitoare la persoanele care au intrat în contact cu persoana care a fost cu diagnosticată ca fiind infectată cu coronavirus”, a declarat Ludovic Orban.

Discuţiile cu specialiştii din sistemul medical au au vizat şi o îmbunătăţire a comunicării dintre direcţiile de sănătate publică şi spitale şi centrele de diagnostic.

De asemenea, s-a luat în discuţie întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În lege s-a reintrodus posibilitatea detaşării fără acordul conducătorului instituţiei unde lucrează angajatul şi fără acordul angajatului în cazul în care nu se pot ocupa funcţii în DSP sau în spitale sau în sistemul de Ambulanţă, prin voluntariat. Deci am solicitat fiecărei Direcţii de Sănătate Publică să facă o evaluare a necesarului de angajaţi suplimentari indiferent că sunt medici, asistente medicale sau alte categorii de angajaţi, astfel încât, utilizând temeiul legal, să putem să completăm efectivele Direcţiilor de Sănătate Publică la nivelul necesar”, a mai spus premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
orban,
covid,
dsp

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici