Orban: Preşedintele BEC a încălcat decizia CC, dispunând ca voturile să fie numărate de BEJ

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a susţinut, vineri, că preşedintele BEC a încălcat decizia CC de renumărare a voturilor nule, dând dispoziţie ca acestea să fie numărate de către Birourile Electorale Judeţene, şi nu de către BEC, aşa cum a precizat Curtea, invocând o sesizare a BEC.

41 afișări
Imaginea articolului Orban: Preşedintele BEC a încălcat decizia CC, dispunând ca voturile să fie numărate de BEJ

Orban: Preşedintele BEC a încălcat decizia CC, dispunând ca voturile să fie numărate de BEJ (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Aş dori să informez opinia publică asupra unui fapt care, după opinia mea, reprezintă o încălcare a deciziei Curţii Constituţionale, ca BEC să asigure renumărarea voturilor nule. În ciuda opoziţiei reprezentanţilor noştri, preşedintele BEC, judecătoarea Hermina Iancu, deşi decizia CC era clară, şi anume că BEC trebuie să asigure renumărarea voturilor nule, a decis ca renumărarea voturilor nule să fie făcută de fiecare Birou Eelectoral Judeţean în parte. E o încălcare a deciziei CC şi prin această decizie nu se poate asigura siguranţa tuturor buletinelor de vot", a susţinut, într-o conferinţă de presă, Ludovic Orban.

El a explicat că, de fapt, sensul deciziei CC trebuie respectat de BEC, iar renumărarea voturilor nule şi, implicit, renumăratea tuturor voturilor să fie făcute de BEC.

Iniţial, Ludovic Orban a citit o solicitare a BEC către Curtea Constituţională semnată de Hermina Iancu, prin care preşedintele cere Curţii să dea "precizări" privind decizia sa.

"Referitor la hotărârea dumneavoastră prin care s-a dispus reexaminarea voturilor nule şi renumăraraea acestora de către BEC, vă rugăm să ne precizaţi următoarele: operaţiunea efectivă de reexaminare urmează să fie făcută de membrii BEC la sediul său din Bucureşti sau dacă această opoeraţiune urmează a fi făcută de BEJ-uri care vor transmite situaţia spre centralizare BEC-ului", se arată în solicitare.

Preşedintele BEC menţionează că "o parte din membrii Biroului consideră" că din dispozitivul hotărârii Curţii "rezultă cu claritate că această operaţiune trebuie realizată efectiv de către membrii BEC la sediul său din Bucureşti".

"Dacă din hotărâre rezultă clar că renumărarea se face de la sediul din Bucureşti al BEC, de ce e necesar să se facă astfel de precizări? Nu pot să înţeleg această atitudine. Dacă toţi sacii cu buletinele de vot ajung la Bucureşti, într-un loc sigur, practic aceste lucruri pot fi în siguranţă, se poate organiza infrastructura pentru a se putea realiza renumărarea voturilor. În cazul în care CC dispune renumărarea integrală a voturilor, se poate face de asemenea acest lucru. Nu înţeleg de ce BEC apelează la acest subterfugiu pentru a împiedica renumărarea voturilor de către BEC", a spus Orban, menţionând că, deşi nu mai funcţionează birourile electorale judeţene, PNL a solicitat expres reprezentanţilor săi în BEJ să se prezinte la sedii pentru a asigura o corectă renumărare a voturilor.

Pe de altă parte, Orban a reiterat solicitările sale către Curte în vederea verificării CNP-urilor tuturor votanţilor şi a declaraţiilor pe proprie răspundere a votanţilor din diaspora şi din secţiile speciale, dar şi renumărarea tuturor voturilor, precizând că va formula şi în scris o astfel de sesizare către CC.

"Vom formula. Curtea Constituţională este instituţia fundamentală a statului român care are dreptul constituţional şi legal de a se pronunţa asupra unei contestaţii de fraudă a alegerilor. În momentul de faţă avem o contestaţie privind o fraudă masivă, ca atare orice fel de cerere publică şi scrisă, sau sub orice altă formă, către CC cred că trebuie luată în considerare, pentru că democraţia românescă este în pericol. Am formulat-o public şi evident că o să o şi depun. Orice cetăţean al României are dreptul să formuleze sesizări către Curtea Constituţională", a subliniat Orban.

Întrebat dacă va depunse sesizarea la CC împreună cu social-democraţii, liderul PNL a menţionat că deocamdată a solicitat public acest lucru, anunţând că le-a transmis şi celor de la PSD, care au formulat contestaţia, şi le-a sugerat să ceară verificări suplimentare, fiind convins că social-democraţii vor face acest lucru prin reprezentantul care susţine contestaţia la CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici